Juče se završio kratak dvonedeljni post, koji po strogosti dolazi odmah posle Vaskršnjeg posta.

Ako niste bili lenji da istražujete zanimljive posne recepte i posvetite se kuvanju, sigurno ste ga lako izgurali. Sad je došlo vreme da se počastite na praznik Uspenja Presvetle Bogorodice sa ovim preukusnim jelom.

ribalosos-2.jpg
Profimedia 

Naravno, preporučuje se i onima koji ne poste jer je izuzetno zdravo, a evo kako se pravi riba pečena ispod folije:

SASTAV:

(za četiri osobe)

  • 2 veće ili 4 manje ribe prema izboru
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 limuna
  • 3 paradajza
  • 3 čena belog luka
  • 1 šaka sveže mirođije
  • maslinovo ulje
  • so, biber

PRIPREMA:

sveza-riba-shutterstock-504137686.jpg
Shutterstock 
  1. Očišćenu ribu, posolite i dodajte biber prema ukusu, pa je poređajte u pleh ili u prigodnu tepsiju koju ste premazali maslinovim uljem.
  2. Upalite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
  3. Dok se rerna greje, ako su ribe veće, napravite nožem nekoliko zareza na njima i u njih sipajte malo maslinovog ulja.
  4. Na svaku ribu stavite nekoliko kolutova očišćenog crnog luka i dva – tri koluta limuna. Pospite je iseckanom mirođijom i onda oko nje i na nju stavite kolutove paradajza.
  5. Kada ste pripremili ribu, prekrijte je folijom i stavite da se peče 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni.
  6. Skinite foliju kad istekne 20 minuta i ostavite ribu još malo u rerni, uz prelivanje sokom iz pleha ili tepsije.
  7. Pre posluženja, pospite ribu pečenu ispod folije naseckanim belim lukom.
riblji-kotlet-shutterstock-725104321.jpg
Shutterstock 

Savet plus: Umesto mirođije, možete da koristite i ruzmarin, peršun ili bosiljak. Na ovaj način pripremite i kotlete od ribe, treba samo nešto kraće da se peku u rerni.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:43
Recept za teleće šnicle u limun sosu sa taljatelama Izvor: Kurir televizija