Srpske domaćice poludele su za kolačem koji se krije iza atraktivnog naziva "Crnac bez jaja". Osim interesantnog imena, koje svakako rasplamsava maštu, ovaj kolač je i izuzetnog ukusa, a sprema se vrlo lako.

Sastojci

crnac-bez-jaja.jpg
Foto: Printscreen

ZA TESTO

  • 3 jogurta (3×180 g)
  • 300 g pšeničnog glatkog brašna
  • 250 g šećera
  • 120 ml ulja
  • 25 g kakaa
  • 2 kašičice Sode bikarbone
  • maslac za premazivanje pleha

ZA GLAZURU

  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuvanje
  • 120 g šećera
  • 120 ml mleka

Priprema

  1. Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu izmutite mikserom 2-3 minuta.
  2. Smesu izlijte u pleh veličine 20×30 cm prethodno premazan maslacem i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta.
  3. Maslac istopite, maknite s šporeta, ubacite čokoladu, šećer i mleko pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
  4. Kolač ohladite i prelijte čokoladnom glazurom.
  5. Posluživanje

Kolač poslužite sa šlagom, a u sezoni možete poslužiti i s bobičastim voćem po želji.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:51
Pekar objasnio kako se pravilno priprema slavski kolač Izvor: Kurir televizija