PITA OD STAROG HLEBA JEFTIN I BRZ DORUČAK: Kad jednom osetite kako se TOPI u ustima, stalno će vam biti na pameti! (RECEPT)
Iako nutricionisti kažu da treba izbegavati velike količine testa jer su veoma bogate ugljenim hidratima i imaju visok kalorijski koeficijent, hleb je namirnica koju više od 90% populacije konzumira svakodnevno. Samim tim hleb zna da se nagomila i osuši, a često nakon toga bude i bačen.
Evo načina da sačuvate stari hleb i pretvorite ga u jako ukusan doručak ili večeru, a ono što će domaćice posebno obradovati je brzina pripreme!
Sastojci:
- 500 ml jogurta
- 200 ml kisele pavlake
- četiri jaja
- 100 ml ulja
- 10 gr soli
- 10 gr praška za pecivo
- 500 gr starog hleba
Ovo je osnovna smesa za pripremu pite od starog hleba kojoj možete da dodajete sastojke po želji, a možete i bez dodataka da je ispečete. Možete dodati 150 gr šunke sitno iseckane, 150 gr tvrdog sira i tri kisela krastavčića.
Priprema:
1. Jajima dodajemo so i zajedno ih umututu. Dodaćemo ulje i opet umutiti. Zatim jogurt i pavlaku i opet umutimo. Na kraju dodajemo prašak za pecivo i sve sjedinimo.
2. Ako ste se odlučili da dodajete nešto po svom izboru, pošto ste umutili osnovnu masu odmah dodajete željene sastojke. U pouljenu vatrostalnu, keramičku posudu ili dublji pleh poslažite ravnomerno stari hleb isečen na kockice. Prelijte spremljenom smesom hleb i malo varjačom pritisnite, da bi hleb upio.
3. Ostavite da tako odstoji dok vam se rerna zagreje, jer će se hleb dok odstoji dodatno natopiti. Po želji posuti susam.
4. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Staviti da se peče oko 35 minuta, zavisno od rerne. Kada je pita pečena pokriti je krpom i ostaviti deset minuta da odstoji, pa je poslužiti.
Prijatno!
(Kurir.rs)
Bonus video:
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega