Sa sirom svako jelo možete da pretvorite u umetnost – i slano i slatko – ako ga pravilno čuvate kad ga nabavite.

profimedia0198875962.jpg
Profimedia 

Sir do upotrebe spremite u donji deo frižidera i ne naslanjajte ga na zidove jer bi mogao da izmrzne i promeni ukus. Temperatura od 4 do 8 stepeni mu najbolje odgovara, a ako ćete brzo da ga pojedete može da stoji i na 12 stepeni.

Inače, sveži sir, posebno ako je mlađi, ne držite uz sireve snažnijih aroma, a na prvom mestu ne pored onih s plesnima jer tako mogu da poprime tuđ miris, ali i da se pokvare.

Ako ste ga pravilno sačuvali, kolač od sira sa grožđicama naći će se brzinom munje u vašem tanjiru, a verujemo da ćete ga praviti često ne samo zbog ove činjenice već što je jako ukusan.

pita-od-sira-sa-grozdj.-shutterstock-1749082610.jpg
Shutterstock 

Priprema podrazumeva samo nekoliko koraka: sve smiksajte, stavite u rernu i za pola sata uživajte u njegovoj slasti:

SASTOJCI (za 16 porcija):

  • 1 kg svežeg sira
  • 4 velike kašike griza
  • 6 velikih kašika šećera
  • 200 g grožđica
grozdjice-shutterstock-1901087296.jpg
Shutterstock 
  • 5 malih kašika putera
  • 2 kesice vanila šećera
  • 2 male kašike prezli
  • 2 prstohvata soli

PRIPREMA:

  1. Upalite rernu da se zagreje na 180 stepeni, dotle napravite smesu za kolač.
  2. Pomešajte sve sastojke i sipajte u pleh za pečenje, tepsiju ili u odgovarajući kalup.
  3. Iz sastojaka izuzmite samo jednu malu kašiku putera kojom ćete prethodno premazati sud u kojem ćete peći kolač.
  4. Pospite namazanu tepsiju ili kalup prezlama.
  5. Kolač pecite oko 30 minuta (ako je rerna slabija, dobro će doći koji minut duže), dok ne dobije zlatno – smeđu boju.
med-preko-pite-od-sira-shutterstock-1727890165.jpg
Shutterstock 

Savet plus: Ispečeni kolač dodatno možete da obogatite šećerom u prahu, medom, šlagom, svežim voćem ili naribanom čokoladom.

Kurir.rs

Bonus video:

04:36
Kako Kinezi prave Mesečev kolač? Izvor: Kurir televizija