Ravnoteža bakterija je od velikog značaja za naš imunološki sistem, regulaciju hormona, ali je važno istaći da je neophodna i za prevenciju bolesti i mentalno zdravlje.

Ako želite zdrava creva, ovi napici su najbolji izbor za vas.

Kefir

Studije sugerišu da konzumiranje fermentisane hrane sa živim kulturama može da doda "dobre" bakterije u mikrobiom. Kefir je napitak od fermentisanog mleka sa oštrim ukusom i jedan je od onih moćnijih probiotika koji mogu da pomognu da se vaš mikrobiom vrati u ravnotežu. Fermentacija čini kefir lakšim za varenje za one sa intolerancijom na laktozu jer su bakterije i kvasac već razgradili ugljene hidrate, poput skroba i šećera, u procesu. Fermentacija takođe proizvodi peptide koji su jedinstveni za kefir. Ovi lanci aminokiselina koji se lako apsorbuju mogu učiniti kefir idealnijim za one koji teže vare proteine. Na primer, oni sa ulceroznim kolitisom, Kronovom bolešću, stariji ljudi i oni koji uzimaju anti-kiseline mogu lakše da svare proteine u kefiru.

kefir-2.jpg
Foto: Profimedia

Zeleni čaj

Jedan od najboljih načina za naseljavanje crevne flore je uključivanje širokog spektra biljne hrane i pića. Većina ljudi ne razmišlja o čajevima kada je u pitanju raznovrsnost, ali ovo je veoma jednostavan način da dodate različite biljne vrste u vašu ishranu. Ako ne volite ukus zelenog čaja pomešajte ga sa bademovim mlekom ili vanilom.

profimedia0340897660.jpg
Foto: Profimedia

Supa ili čorba od kostiju

Čorba napravljena od kostiju i vezivnog tkiva pilića, goveda i drugih životinja postala je popularan eliksir zdravlja zbog svoje koncentracije hranljivih vitamina i aminokiselina poput glicina, želatina, glutamina i kolagena, koji podržavaju zdrav mikrobiom creva. Loše zdravlje creva može dovesti do stanja poznatog kao „curenje creva", koje karakteriše kompromitovana sluznica creva koja dozvoljava nezdravim supstancama da prođu u vaš krvotok, izazivajući upalu.

profimedia0283071988.jpg
Foto: Profimedia

Kolagen pomaže u hranjenju crevne sluznice, a želatin je u stanju da apsorbuje vodu i pomaže u održavanju sloja sluzi koji drži crevne mikrobe dalje od crevne sluzokože. Glutamin takođe može pomoći kod stanja kao što je creva koja propuštaju tako što podržavaju pravilno varenje sve hrane koju jedete - jer vi niste samo ono što jedete - vi ste ono što varite i apsorbujete.

(Kurir.rs/Healthline)

Bonus video:

02:33
TEŠKO SE PREPOZNAJE, A SVE JE ČEŠĆA BOLEST MLADIH, LEČENJE OTEŽANO: Dva pika ispoljavanja Kronove bolesti Izvor: Kurir televizija