Srpske punjene paprike se pune mlevenim mesom i pirinčem, ali isprobajte recept za turske koje se pune pirinčem.

Pikantnim ih čini dve vrsta paradajz paste, pa su odlične i za one koji ne jedu meso, ali i ako želite malo laganiji obrok, a da je zasitna. Dobro ih ispecite u rerni, jer će tako korica biti lepša, a same paprike će biti ukusnije.

profimedia0323430670.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Sastojci:

  • 1 kg zelene paprike
  • 55 ml maslinovog ulja
  • 2 crna luka
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 kašika ljute paradajz paste
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1,5 kašičica sušenog bosiljka
  • 250 g pirinča
  • 2-3 čena belog luka
  • 2 paradajza
  • 200 ml vrele vode
  • malo peršuna

Za sos:

  • 1 kašičica paradajz paste
  • 1 kašičica čili paste
  • 300 ml vrele vode
  • 4 kašike maslinovog ulja
profimedia0012450564.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte obe paradajz paste i promešajte.
  2. Pospite slatkom paprikom i peršunom, pa promešajte i ostavite da se krčka par minuta.
  3. Dodajte pirinač koji ste oprali i procedili i dobro promešajte, a zatim dodajte i sitno seckani beli luk. Dodajte seckani paradajz, promešajte i posle 5 minuta sipajte vodu. Poklopite i kuvajte dok voda ne ispari.
  4. Na kraju dodajte svež seckani peršun. Isključite šporet i ostavite fil nekih 10 minuta da odstoji.
  5. Paprike očistite, pa na par mesta probušite čačkalicom. Napunite filom, pa poređajte paprike u tepsiju. Zatvorite svaku papriku paradajzom.
  6. U posudi pomešajte obe paradajz paste, vodu i maslinovo ulje, pa promešajte i prelijte preko paprika. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 50 minuta.

(Kurir.rs/Stvar ukus)

Bonus video:

Kurir televizija TRIK ZA BRZINSKE PUNJENE PAPRIKE: Ovakve nikada niste probali! SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA