TURSKI PREDLOG ZA PUNJENE PAPRIKE SA PIRINČEM: Probajte i nećete se pokajati, već će vas oduševiti odmah prvi zalogaj (RECEPT)
Srpske punjene paprike se pune mlevenim mesom i pirinčem, ali isprobajte recept za turske koje se pune pirinčem.
Pikantnim ih čini dve vrsta paradajz paste, pa su odlične i za one koji ne jedu meso, ali i ako želite malo laganiji obrok, a da je zasitna. Dobro ih ispecite u rerni, jer će tako korica biti lepša, a same paprike će biti ukusnije.
Sastojci:
- 1 kg zelene paprike
- 55 ml maslinovog ulja
- 2 crna luka
- 1 kašika paradajz paste
- 1 kašika ljute paradajz paste
- 1 kašičica slatke paprike
- 1,5 kašičica sušenog bosiljka
- 250 g pirinča
- 2-3 čena belog luka
- 2 paradajza
- 200 ml vrele vode
- malo peršuna
Za sos:
- 1 kašičica paradajz paste
- 1 kašičica čili paste
- 300 ml vrele vode
- 4 kašike maslinovog ulja
Priprema:
- Na maslinovom ulju propržite sitno seckan crni luk dok ne omekša. Zatim dodajte obe paradajz paste i promešajte.
- Pospite slatkom paprikom i peršunom, pa promešajte i ostavite da se krčka par minuta.
- Dodajte pirinač koji ste oprali i procedili i dobro promešajte, a zatim dodajte i sitno seckani beli luk. Dodajte seckani paradajz, promešajte i posle 5 minuta sipajte vodu. Poklopite i kuvajte dok voda ne ispari.
- Na kraju dodajte svež seckani peršun. Isključite šporet i ostavite fil nekih 10 minuta da odstoji.
- Paprike očistite, pa na par mesta probušite čačkalicom. Napunite filom, pa poređajte paprike u tepsiju. Zatvorite svaku papriku paradajzom.
- U posudi pomešajte obe paradajz paste, vodu i maslinovo ulje, pa promešajte i prelijte preko paprika. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 50 minuta.
(Kurir.rs/Stvar ukus)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore