Adžika je ljuti kremasti kuvani začinski sos, koji se poslužuje u gruzijskoj i turskoj kuhinji obično kao začin mesu, piletini ili ribi. U Turskoj se poslužuje uz meze. Adžika podleže različitim varijacijama. Nama se ova najviše dopala

Sastojci:

  • 2 kg slatke crvene paprike
  • 750 g paradajza
  • 150 g šargarepe
  • 120 g korena rena
  • veze peršunovog lista
  • koren celera 50 g
  • 70g belog luka
  • 100ml ulja
  • 30 g šećera
  • 30g soli
  • 150ml sirćeta
  • vinobran
  • 50 g korijandera po želji
profimedia0528874076.jpg
Profimedia 

Priprema:

  1. Paradajz operite, oljuštite i narendajte. Papriku operite, uklonite peteljke i isecite na kolutove.
  2. Sipajte paradajz u šerpu sa debelim dnom, dodajte paprike. Dodajte suve začine i sitno narendan ren, šargarepu, celer, sirće i vinobran, pa upalite vatru na srednju i kuvajte oko sat i po uz stalno mešanje.
  3. Dodajte sitno iseckane sveže začine, izgnječeni beli luk i kuvajte još 10 minuta. Korijander dodajte samo ako ste ljubitelj ovog začina.
  4. Blenderom sameljite proizvode i rasporedite ukusnu zimnicu u tegle. Otprilike ćete dobiti 3 do 4 tegle.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

03:15
JEDNA STVAR RAZLIKUJE PRAVI DOMAĆI AJVAR OD OSTALIH: Evo kako da prepoznate koji je u pitanju (KURIR TELEVIZIJA)  Izvor: Kurir televizija