Vanilice su jedan od najpoznatijih poslastica na našim prostorima, a bake su uvek govorile da vanilice moraju biti napravljene sa svinjskom mašću, jer će se samo tako topiti u ustima.

Ono šro su takođe napominjale kao najbitnije je da moraju da "odmore", odnosno, da odstoje i da ih je najbolje praviti uveče kako bi mogle da prenoće. Evo kako da napravite slasnu poslasticu po starom bakinom receptu da budu ukusne, mekane i da se tope!

Sastojci:

  • 200 grama masti
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • 500 grama brašna
  • 4-5 kašika šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • Sok jednog limuna
  • domaći pekmez od kajsija
screenshot-7.jpg
Printscreen 

Priprema:

1. Mast penasto umutite mikserom, dodate jaje, žumance, šećer i sok jednog limuna. Na kraju dodate brašno i umesite testo za vanilice.

2. Pospite brašno po površini, pa razvucite testo do željene debljine i okruglim kalupom vadite kolačiće i ređajte ih u podmazan pleh.

3. Pecite ih na 180 stepeni dok ne dobiju prepoznatljivu boju. Dva kolačića spojite domaćim pekmezom od kajsija. Kolače poređajte na poslužavnik i pospite vanilin šećer ukombinaciji sa prah šećerom.

Prijatno!

(Kurir.rs / NajŽena)

Bonus video:

00:39
ČOKOLADNI MUS KAO IZ VRHUNSKIH RESTORANA: Najpoznatiji beogradski kuvar podelio svoj recept! Izvor: Kurir televizija