Danas se proslavlja jesenji Krstovdan, a kako ovaj praznik valja proslaviti u postu. Iako su vrlo ukusna, ponekada nije lako smisliti savršeno rešenje za posno jelo, te vam danas donosimo predlog za sukusan posni ručak, koji ne može da zaobiđe prazničnu trpezu. Pogledajte recept za najukusniju riblju čorbu.

shutterstock-165164033.jpg
Shutterstock 

Sastojci

  • 700-800g rečne ribe (što više vrsta, to bolja čorba)
  • 1/2 štapa praziluka
  • 1 glavica crnog luka
  • 5-6 kom. šargarepe
  • 1 kom. korena peršuna
  • 1 kom. korena paškanata
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kesica začina za riblju čorbu ili mešavina koju čete sami napraviti (Mešavina so, vegeta, tucana ljuta paprika, slatka aleva paprika, beli luk u prahu, crni luk u prahu, malo brašna)
  • 10-ak zrna bibera
  • 3 lista lorbera
  • 1 kašičica belog luka u granulama

Priprema

Za početak skuvajte ribu. Kada je kuvana (pazite da se ne raspadne, teško ćete je očistiti od koščica) sklonite sa vatre da se prohladi. Procedite. Tečnost sačuvajte, a ribu, pažljivo, očistite od koščica. Sve to ostavite sa strane.

shutterstock-203427001.jpg
Shutterstock 

U loncu, na maslinovom ili suncokretovom ulju ispržite sitno iseckan praziluk, crni luk i beli luk. Zatim dodajte sitno rendanu šargarepu, peršun i paškanat. Malo propržite. Potom dodajte očišćenu ribu.

U tečnosti, koju ste ostavili od kuvanja ribe, razmutite začin za riblju čorbu ili mešavinu začina koju ste sami spremili i sipajte u lonac. Dodajte biber u zrnu, lovorov list, beli luk u granulama i eventualno, dosolite, ako mislite da nije dovoljno slano. Pustite da ključa, petnaest minuta.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:08
POSNA TRPEZA MOŽE DA BUDE PREUKUSNA Domaćice iz Srema imaju fenomenalne recepte Izvor: Kurir televizija