Najnoviji podaci koje je od evropskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) pokazuju da jesenje voće poseduje najopasnije pesticide! Nalazi se na skoro svakoj tezgi u Srbiji, obožavamo da ga jedemo, a rezultati pokazuju da i minimalna konzumacija ovog voća šteti zdravlju.

Na osnovu zvaničnih podataka, izveštaj je pokazao da je veliki deo evropskih krušaka (49 odsto), grožđa (44 odsto), jabuka (34 odsto), šljiva (29 odsto) i malina (25 odsto) tretiran veoma opasnim pesticidima, a potom tako i plasiran na tržište, iako je poznato da utiču na razvoj brojnih zdravstvenih problema.

kruske-shutterstock-487927837.jpg
Shutterstock 

Organizacija upozorava da vrlo male doze štete zdravlju, a navodi se da su među najzagađenijima bile portuglaske, belgijske i holandske kruške. Sličan slučaj je i sa jabukama - najzagađenije su holandske, a potom grčke i portugalske.

"Temeljno pranje trebalo bi da ukloni ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se koriste za sprečavanje truljenja tokom skladištenja i transporta). Međutim, mnogi savremeni pesticidi ono su što se naziva 'sistematskim', što znači da se apsorbiraju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u telu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti", rekao je svojevremeno Nik Mol iz britanskog ogranka PAN organizacije.

sljive-foto-dragana-udovicic.jpg
Dragana Udovičić 

Pesticide Action Network (PAN) Europe analizirala je 44.137 uzoraka svežeg voća koje su testirale vlade od 2011. do 2020. godine.

(Kurir.rs/ Mondo)

Bonus video:

05:34
AKO OSETITE PECKANJE DOK JEDETE JABUKU, NEKO POVRĆE ILI VOĆE OBRATITE SE LEKARU: Svrab u grlu moće da bude OPASAN SIMPTOM! Izvor: Kurir televizija