Ovo su situacije koje se gotovo svakodnevno dešavaju u domaćinstvu. Da ne biste bez potrebe bacali hranu, pridržavajte se ovih saveta kako bi vam namirnice uvek bile sveže. A u tome vam mogu pomoći stvari koje sigurno imate u kuhinji.

Sveži začini Višak začina možete sačuvati tako što ćete ih iseckati i staviti u staklenu teglicu, a zatim preliti maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

Svež sir i pavlaka Svež sir i pavlaku najbolje ćete sačuvati ako ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze okrenete naopako i tako stavite u frižider. Na taj način se stvara efekat vakuuma, što usporava razmnožavanje bakterija.

sir-shutterstock.jpg
Shutterstock 

Brašno, palenta i ovsene pahuljice Ako želite da sačuvate brašno od sitnih insekata koji vole da borave u njemu, uzmite ljutu žvaku, umotajte je u foliju i stavite u kesu s brašnom. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, ovsenih pahuljica i ostalih žitarica u kojim se mogu naći insekti.

Bobičasto voće Bobice poput borovnica duže će vam trajati i biti sveže ako ih nakon kupovine isperete posebnom tečnošću. Dakle, u šoljicu stavite dve kašike sirćeta, isperite ih i stavite u frižider.

borovnice.jpg
Shutterstock 

Hleb Ako želite da vam hleb duže ostane svež i mekan i da se ne uhvati buđ, u kesicu zajedno s hlebom ubacite list celera.

Jabuke Ako ste isekli jabuku na komade i shvatili da je nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug pa ih pričvrstite gumicom tako da se spolja vidi samo kora. To će usporiti tamnjenje jabuke.

16462159261571481730cacaskajabukacekaboljucenufotorina.jpg
rina.rs 

Suvo voće Suvo voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.

Banana Zamotajte vrh banane providnom folijom. Tako će trajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu da se kvare. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.

profimedia0010311777.jpg
Profimedia 

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:38
SKRIVENI TROŠKOVI STUDIRANJA: Ovako se studenti SNALAZE, za vredne ne košta mnogo Izvor: Kurir televizija