Beli ajvar zaludeo je mnoge mlade domaćice širom Srbije. Ovo je zapravo namaz od pečene zelene paprike i patlidžana. Ime je dobio po grčkom nazivu za patlidžan – melitzano. Namaz se pravi od popularnih paprika "šilja" i plavog patlidžana. Sastojak koji ipak namazu daje posebnu draž jeste senf.

asasas.jpg
Foto: Printskrin / You Tube

Sastojci:

  • 4 kg zelene mesnate paprike
  • 5 kg patlidžana
  • 1 l ulja
  • 1,5 dl sirćeta
  • 150 g senfa
  • 200 g šećera
  • 100 g soli
profimedia0012450564.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

  1. Patlidžan i paprku dobro operite, osušite, pa ispecite na roštilju ili u rerni. Ispečene paprike i patlidžane ostavite u poklopljenoj posudi da se ohlade, pa ih očistite.
  2. Paprike oljuštite i očistite, pa stavite u cediljku da se dobro iscede. Patlidžan oljuštite.
  3. Isceđene paprike i patlidžan sameljite na mašini za meso.
  4. U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. Pri kraju prženja, posle otprilike sat vremena, dodajte šećer, sirće, senf i soli po ukusu.
  5. Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, malidžano je gotov.
  6. Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.

(Kurir.rs)

Bonus video:

06:00
CENA TEGLE SKAČE NA 1.000 DINARA! Paprike bezobrazno skupe, a evo kako da napravite PRAVI AJVAR Izvor: Kurir televizija