Mekane su, prozračne, mogu se puniti čim god vam srce poželi, a koliko su divne teksture govori i samo njihovo ime: pamuk kiflice.

kiflice-shutterstock-1860371872.jpg
Shutterstock 

SASTOJCI:

Testo

1 kg glatkog brašna

7 dl mleka

2 dl ulja

1 kesica praška za pecivo

1 mala kašika soli

40 g svežeg kvasca (1 kocka)

1 velika kašika šećera

0822-secer.jpg
Shutterstock 

Premaz

1 žumance

1 velika kašika mleka

2 velike kašike susama

PRIPREMA:

1. Kvasac i šećer pomešajte s toplim mlekom, pa ostavite desetak minuta da zapeni.

2. U brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac, so, ostatak mleka, prašak za pecivo i ulje. Zamesite testo i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše.

3. Kad ste zamesili glatko testo, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mestu i bez promaje da se digne, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.

profimedia0156575663.jpg
Profimedia 

4. Razvaljajte testo na oko centimetar debelo i režite trouglove koje ćete zarolati u kiflice. Možete i malo zarezati uži deo tako da izgleda drugačije kad smotate, a ne kao klasična kiflica. Ako vam je to komplikovano, ne morate.

5. Kad oblikujete kiflice, stavite ih razmaknute na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Dotle upalite rernu da se greje na 200 stepeni.

6. Žumance pomešajte s jednom kašikom mleka i premažite kiflice, posipite s malo seusama i stavite da se peku oko 25 minuta. Vreme pečenja zavisi od toga koliko ste velike kiflice napravili, tako da će 25 minuta biti dovoljno za one koje su vam veličine dlana.

Kurir.rs