Kuglof je jedan od najstarijih kolač na svetu. Zajedničko za sve vrste ove poslastice je njegov kružni oblik, koji se dobija od specijalnih modli.

Osnovne namirnice za pravljenje kuglofa su jaja, brašno, mleko, šećer i vanilin šećer, s tim da postoji veliki broj varijacija kojima se dopunjuje ukus. Tako da danas postoji veliki broj recepata u slatkoj varijanti u kojima preovladava čokolada, voće, marmelada... Isto tako postoje i slane verzije sa sirom, tikvicama, šunkom..

profimedia0375239384.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 150 g putera
  • 240 g šećera
  • 400 ml mleka
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 300 g brašna
  • 80 g kakao praha
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
profimedia0092678248.jpg
Foto: Profimedia

Priprema:

  1. U činiji pomešajte jaja sa šećerom i puterom, dodajte mleko, aromu vanile, brašno i prašak za pecivo.
  2. Podelite smesu na dva dela. U jedan deo umešajte kakao.
  3. U kalup za kuglof na sredinu stavite čašu, okrenutu naopako (da dno čaše bude gore). Sipajte smesu preko čaše jednu po jednu naizmenuično u kalup.
  4. Kada utrošite svu smesu izvucite čašu.
  5. Pecite na 180 stepeni 45 minuta.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Bonus video:

01:39
MOŽEŠ DA JEDEŠ DO MILE VOLJE! Aleksandra pravi NAJZDRAVIJE KOLAČe sa NEVEROVATNOM kombinacijom ukusa (KURIR TELEVITZIJA) Izvor: Kurir televizija