Jedan sastojak ne samo da neće promeniti ukus tradicionalnog ajvara nego će ga i dodatno oplemeniti i učinite da vaš omiljeni namaz još više obožavate. Ajvar sa sremušem je trenutno najveći hit na srpskoj trpezi.

0901privatna-arhiva-2.jpg
Privatna Arhiva Ilustracija

SASTOJCI:

  • pečene crvene paprike 12 kg
  • 1 l ulja
  • 6 kašika soli
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike esencije
  • 400 g sremuša
ajvar-paprike-foto-stefan-kojic-okt-2018.jpg
Stefan Kojić 

PRIPREMA:

  1. Pre same pripreme ajvara, trebalo bi pripremiti tegle u koje ćete sipati spremljen ajvar. Da biste bili sigurni da ste eliminisali sve klice koje se tu mogu naći, sterilišite i poklopce tegle kuvanjem u ključaloj vodi 10 – 15min. Na taj način ćete biti sigurni da su vaše tegle potpuno čiste i spremne za ajvar.
  2. Pre samog punjenja sterilisanih tegli ajvarom, poklopac i vrh tegle možete prebrisati alkoholom, kako biste uklonili potencijalne bakterije.
  3. Paprike nakon pečenja stavite u kese, pa ogulite.Potrudite se da ostranite sve semenke, a zatim ih ostavite da ostoje preko noći.
  4. Naredni dan paprike i sremuš sameljte na mašini za mlevenje mesa.
  5. U veliku šerpu sipajte ulje, zagrejte, pa dodajte samlevenu masu. Pržite na umerenoj vatri uz stalno mešanje. To bi trebalo da traje i do tri sata uz povremeno mešanje. Pri kraju prženja dodajte šećer, so i esenciju.
  6. Kada primetite da na dnu šerpe ostaje trag od varjače, ajvar je gotov.
  7. Vruću masu sipajte u vruće sterilisane tegle, zatvorite metalnim poklopcima. Ostavite pokriveno ćebetom da se ohladi, pa odložite na tamno i hladno mesto.

(Kurir.rs)

Bonus video:

06:00
CENA TEGLE SKAČE NA 1.000 DINARA! Paprike bezobrazno skupe, a evo kako da napravite PRAVI AJVAR Izvor: Kurir televizija