Ako niste ljubitelj jogurta ili često zaboravite da ga konzumirate, stručnjaci za ishranu savetuju kako bi ovu lošu prehrambenu naviku trebalo odmah da ispravite. Evo kako i u kojim količinama treba da konzumirate jogurt, namirnica koja je prepuna proteina i kalcijuma, može pomoći:

Vitka figura

Prema jednoj studiji osobe koje su jele 500 grama jogurta dnevno, u kombinaciji sa smanjenim unosom kalorija, izgubile su 22 odsto više težine i 81 odsto više masnoće oko struka od onih koje su preskočile ovaj međuobrok. Takođe su zadržale i jednu trećinu više mišićne mase koja pomaže pri mršanju.

profimedia0214692723.jpg
Profimedia 

Jogurt sadrži dobre bakterije

"Živa i aktivna kultura" na čašici jogurta znači da se u njemu nalaze probiotici, dobre bakterije koje žive u našem probavnom traktu i pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama, koji mogu uzrokovati razne crevne upale, iz tela. Danas, mnoge vrste jogurta sadrže i posebne sojeve probiotika koji pomažu pri regulaciji probave ili jačaju imunitet. No, istraživanja još nisu pokazala nikakve konkretne rezultate.

Pun je vitamina

Samo jedna porcija jogurta značajan je izvor kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Takođe sadrži i vitamin B12 čiji je zadatak da čuva crvene krvne ćelije i pomaže u očuvanju zdravlja nervnog sistema.

Čašica jogurta dnevno pomažu u oporavku nakon vežbanja

Pravom merom proteina i ugljenih hidrata jogurt je, posebno visokoproteinska grčka verzija, odličan izbor nakon vežbe i treninga. Prema rečima nutricionista, pravo vreme za jogurt je 60 minuta nakon vežbanja.

stockphotoportraitoftiredfitnessyoungwomanoutdoorsinthecitycatchingbreathe219055534-1534-1024.jpg
Shutterstock 

Kad su u pitanju kalcijum i vitamin D nisu svi jogurti isti

Pošto se kalcijum prirodno nalazi u jogurtu logično je pomisliti da je njegova količina u jogurtu, bez obzira na vrstu i marku, ista. Pogrešno. Nivo kalcijuma varira od marke do marke, stoga pažljivo pročitajte šta piše na čašici, odnosno pakovanju - kažu stručnjaci.

Pomaže prevenciju visokog pritiska

Većina nas (oko 70 posto) svakodnevno konzumira dva puta više od preporučene dnevne doze soli. Vremenom to dovodi do visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega i srca. Kalijum iz jogurta (600 mg kalijuma na 220 g jogurta) pomaže u izbacivanju viška soli iz organizma.

Jedna studija pokazala je da su osobe koje su dnevno konzumirale dve ili više porcija jogurta za 54 posto smanjile rizik od nastajanja visokog pritiska, za razliku od onih koji su konzumirali manje porcije.

Sprečava prehladu

Prema rezultatima istraživanja bečkog univerziteta preživećete sezonu prehlade i gripa bez problema jedete li 100 grama jogurta dnevno. Žene koje su dnevno konzumirale barem 100 grama jogurta imale su aktivnije T ćelije (ćelije koje se bore protiv bolesti i infekcija) nego što su to imale prie početka redovne konzumacije ove namirnice.

stockphotoillupsetindiangirlholdingpapertissueblowingrunningnosesneezinginhandkerchiefgotflu1606121233.jpg
Shutterstock 

Čuva zube

Uprkos šećeru, jogurt ne uzrokuje karijes. Naučnici su testirali niskokalorične, lagane i voćne ukuse jogurta i otkrili da nijedan ne oštećuje zubnu gleđ, što je inače najčešći uzrok propadanja zuba. Takođe, mlečna kiselina štiti i desni, pa ako želite da smanjite rizik od zubnih bolesti i do 60 odsto morate pojesti barem 50 grama jogurta dnevno.

(Kurir.rs/ Najžena)

Bonus video:

02:15
NAJMOĆNIJI LEK ZA IMUNITET SRBIJA IMA U IZOBILJU: Stručnjaci sa Harvarda sugerisali da je OVA namirnica NAJBOLJA (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija