Meri Frensis Kenedi Fišer je bila američki kulinarski ekspert koja je preminula 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju veliko interesovanje.

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige "How To Cook A Wolf" iz 1942. godine, a tu govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne.

pranje-jaja-shutterstock-195720365.jpg
Foto: Shutterstock

Smatra da je izraz "skuvati jaja" netačan i da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumance ostaje sirovo, a belance se odmah skuva. Cilj je kuvati sve delove jaja u isto vreme na jednak način.

Ona zato nudi dve alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišer napominje kako će se na taj način skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, no biće bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrejete, a čim jaja provri, gotovo je i spremno za konzumaciju. Posle je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.

stockphotowashingeggwithwaterinkitchen794998144.jpg
Foto: Shutterstock

Osim toga, jaja su na taj način meko kuvana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju da se jaja tvrdo kuvaju, pogotovo maloj deci, prenosi Mirror.

(Kurir.rs)

Bonus video:

04:41
NEPOBEDIVA! GORICA POPOVIĆ STRUČNJAK ZA JAJA! Vanja Bulić joj stao na crtu, ali nije imao ŠANSE! Izvor: kurir televizija