DA LI STAVLJATE JAJA U HLADNU VODU ILI KAD PROKLJUČA? Razlika u načinu kuvanju je baš velika, a ovo je odgovor zašto je to tako
Meri Frensis Kenedi Fišer je bila američki kulinarski ekspert koja je preminula 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju veliko interesovanje.
Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige "How To Cook A Wolf" iz 1942. godine, a tu govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su pogrešne.
Smatra da je izraz "skuvati jaja" netačan i da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuva. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumance ostaje sirovo, a belance se odmah skuva. Cilj je kuvati sve delove jaja u isto vreme na jednak način.
Ona zato nudi dve alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišer napominje kako će se na taj način skuvati jednako brzo kao i kad voda krčka, no biće bolje kuvano.
Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrejete, a čim jaja provri, gotovo je i spremno za konzumaciju. Posle je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode.
Osim toga, jaja su na taj način meko kuvana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju da se jaja tvrdo kuvaju, pogotovo maloj deci, prenosi Mirror.
(Kurir.rs)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore