Riba jeste zdrava namirnica zbog velikog procenta proteina i omega-3 mansih kiselina. Međutim, nije svaka vrsta jednako blagotvorna za naš organizam, pa treba biti oprezan u pogledu učestalosti njihovog korištenja u ishrani.

Sardina najzdravija

Nutricionisti kažu da je sardina najbolja konzervirana riba i da s njom ne možemo pogrešiti. U 100 grama ima čak 25 grama proteina. Zahvaljujući velikoj količini kalcijuma, ove sitne ribe su od izuzetnog značaja za zdrave i čvrste kosti, dobar rad ćelija i funkciju nerava. Sardine sadrže više vitamina E po porciji od tunjevine. Vitamin E je važan za dobru cirkulaciju, a kao antioksidant se bori protiv štetnih materija u organizmu. Ako dnevno pojedete 170 g sardine, dobićete oko 3,5 mg vitamina E, što je oko 23 odsto preporučenog dnevnog unosa. S druge strane, da biste uneli istu tu količinu vitamina E kroz tunjevinu, potrebno je da je pojedete dvostruko više nego sardine.

profimedia0216111899.jpg
Profimedia 

Visok sadržaj žive

Tunjevina ima sličan procenat proteina, ali manje holesterola od sardine. Ipak, nivo kalcijuma je drastično niži, a nutricionisti su izuzetno zabrinuti zbog količine žive koja se u tunjevini može naći. U nekim kompanijama u svetu počeli su čak da vrše proveru procenta žive pre nego što upakuju tunjevinu u konzerve, ali je to još uvek retkost. Upravo ovaj štetni sastojak razlog je što mnogi stručnjaci za ishranu presuđuju u korist sardine kad god se postavi pitanje koja je riba zdravija.

Poreklo

Uvek je dobro proveriti i poreklo sadržaja konzerve. Najzagađenija tunjevina je ona ulovljena u Severnoj Americi i Evropi, a najmanje ona iz Severozapadnog i Jugozapadnog Pacifika.

shutterstock-748352134.jpg
Shutterstock 

Umereno je uvek najbolje

Vodite računa i o količini. Nutricionisti preporučuju maksimalno dve konzerve tunjevine nedeljno, dok kod sardine nema ograničenja u tom pogledu. Međutim, zbog količine soli u sardinama, obavezno ih poslužite uz neslane namirnice.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:53
KAKO NADOKNADITI VITAMIN D PRIRODNIM PUTEM: Njegov nedostatak dovodi do TEŠKIH bolesti, Srbi POSEBNO ugroženi (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija