Tajna je u odvajanju belanca od žumanca i mućenja belanca do penaste teksture koja kasnije nadođe tokom pečenja i na kraju, daje vrlo zanimljiv, lagani i prozračan omlet.

profimedia0528571092.jpg
Profimedia 

Sastojci:

3 velika jaja - odvojite belance od žumanaca

so i biber

kašika neslanog maslaca

50 g narendanog sira/kačkavalja

po želji seckani sveži vlasac ili drugo začinsko bilje

stockphotowashingeggwithwaterinkitchen794998144.jpg
Shutterstock 

Priprema:

Najpre ulupajte žumanca s malo soli i bibera. U posebnoj posudi izmiksajte belance tako da dobijete čvrsti, sjajni sneg.

Polovinu ulupanih belanaca dodajte u žumance i lagano promešajte da se sve dobro sjedini. U to potom umešajte pola sira i vlašac. Dodajte preostali sneg od belanaca i lagano mešajte silikonskom lopaticom da se svi sastojci sjedine. Važno je mešati vrlo polako kako bi mehurići vazduha ostali zarobljeni u smesi.

Na tiganju, na srednje jakoj vatri, zagrejte maslac dok se ne zapeni pa stavite smesu za omlet i rasporedite je po celom tiganju. Poklopite i ostavite neka se prži dok dno omleta ne dobije rumenu boju, a gornji deo se lagano stegne.

profimedia0436872137.jpg
Profimedia 

Na to rasporedite ostatak sira pa opet poklopite i pecite oko minut, odnosno dok sir ne počne da se topi. Na kraju omlet pažljivo prebacite na tanjir, preklopite i odmah poslužite.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:46
DR PERIŠIĆ OTKRIVA: NAJVAŽNIJE JE UŽIVATI U HRANI! Lekar dao recept za dobro zdravlje OVU NAMIRNICU TREBA IZBEGAVATI Izvor: Kurir televizija