Čokoladna torta koja uspeva čak i početnicima, a svi će tražiti parče više.

Čokoladne torte su svima omiljena poslastica, a ovaj recept je savršen. Ne samo što je preuskuna, već se i toliko lako pravi da prosto ne može da vam ne uspe. Prvo se pravi testo, a zatim i najkremastiji fil.

Za testo ne morate da budete poslastičar, dovoljno je da umutite sastojke i sipate u kalup. Fil se isto lako pravi i na kraju samo složite tortu. Odlična je za svaku proslavu, ali isto tako i kao desert posle ručka.

profimedia0164973110.jpg
Profimedia 

Sastojci: Za testo:

  • 2 šolje šećera
  • 1 i 3/4 šolje brašna
  • 3/4 šolje kakaoa
  • 1,5 kašičica sode bikarbone
  • 1,5 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 2 jajeta
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 šolje ulja
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 šolja vrele vode

Za fil:

  • 100 g putera
  • 250 g čokolade
  • 2/3 šolje mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
cokoladna-torta.jpg
Profimedia 

Priprema:

  1. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Dodajte jaja, mleko, ulje i ekstrakt vanile i mutite dok ne dobijete glatku smesu. Dodajte ključalu vodu i promešajte.
  2. Sipajte testo u kalup koji ste nauljili i posuli brašnom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta. Proverite čačkalicom da li je gotovo, ako je suva kora je spremna.
  3. Ostavite da se ohladi oko 10 minuta pre nego što izvadite iz kalupa. Zatim potpuno ohladite.
  4. Umutite puter sobne temeprature, pa dodajte vanilu. Istopite čokoladu sa mlekom i dodajte u puter i umutite. Isecite koru na 2 ili 3 dela i premažite filom. Na kraju premažite celu tortu.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Bonus video:

00:29
Torta od 10 spratova, vatromet na slavlju Kaće i Marka Izvor: Instagram