Često je na slavskoj, novogodišnjoj i prazničnoj trpezi nađe i mekana i vazdušasta štrudla, a koju jednostavno svi obožavaju. Brzo se priprema, a za nju vam je potrebno svega 300 do 350 dinara.

profimedia0127906414.jpg
Profimedia 

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 1 šolja bele kafe šećera, mleka,
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 1 šolja zejtina
  • 1 šolja mlake vode
  • Kvasac
  • 1 kg brašna
stockphotohomemadedomesticstrudelwithwalnutsontheplate4978385111.jpg
Shutterstock 

Priprema:

  1. Rendane jabuke/ džem/ mleveni orasi
  2. U mlakoj vodi rastopite polovinu kockice sirovog kvasca.
  3. Jaje, šećer, zejtin, mleko, rastopljen kvasac izmešate i onda doda
  4. brašno.
  5. Testo se kašikom u vanglici ujednači i ostavi da nadođe. Kada naraste izmeša se još jednom i opet ostavi da nadođe.
  6. Kada testo bude spremno, na sto za mešenje nanese se brašno kako bi se testo razmesilo i podelilo na pet do šest jufki (zavisi da li hoćete male, ili veće štrudle).
  7. Svaku jufkicu razvučete oklagijom da bude debljine malo manje od prsta.
  8. Pospete po njoj rendanu jabuku (četiri veće su vam dovoljne, možete
  9. jabuku pošećeriti, a i ne morate ako je slatka, sve zavisi od ukusa) ) i uvijate u štrudlu. Tako uvijenu položite u podmazan pleh. Kad su sve štrudle naređane, opet sačekate malo da "krenu", pa pleh onda stavljate u zagrejanu rernu i pečete na 180 stepeni.
  10. Kada lepo porumeni i štrudla, ali i njeni krajevi (obično 20 do 30 minuta je potrebno) ona je pečena. Izvadite je i pokrijete da se ohladi kao svako ispečeno testo. Možete da služite štrudlu isečenu sa prah šećerom.

(Kurir.rs/T.S.)

Bonus video:

01:31
ORIGINALNI RECEPT ZA TUFAHIJE Izvor: Kurir televizija