Iako mnogi misle kako ih je šteta bacati, pa u njima dugo drže jaja u frižideru, stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da ponovna upotreba kartona može doneti više štete nego koristi.

Zašto je kartonska ambalaža za jaja opasna?

Problem je u kartonu od kog su ove kutije napravljene. Mogu biti zaražene štetnim mikroorganizmima i ne mogu se čistiti i prati. Među najčešćim štetnim mikroorganizmima su, salmonela, koja izaziva akutna zapaljenja gastrointestinalnog trakta, a ponekad izaziva i komplikacije. Posebno je opasno za malu decu i starije osobe.

stockphotowomanwitheggcartonboxbuyingbioorganiceggsfromlocalfarminzerowasteshopshoppingin1537596452.jpg
Foto: Shutterstock

Kako biste sprečili unakrsnu kontaminaciju:

  • Izbegavajte stavljanjestavljati jaja ili pakovanja jaja na čiste radne površine.
  • Prilikom razbijanja pazite da sadržaj jaja ne dođe u kontakt sa spoljašnjom površinom ljuske.
  • Sav pribor, posuđe i radne površine koje su bile u kontaktu sa jajima ili ambalažom za jaja moraju se dobro očistiti.
  • Prazno pakovanje odmah bacite i nemojte ga ponovo koristiti.
  • Operite ruke temeljno nakon rukovanja jajima i/ili ambalažom za jaja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:06
jaja skuplja za čak 40 odsto Izvor: Kurir televizija