Ove male promene mogu da smanje potrošnju energije prilikom kuvanja bez ugrožavanja kvaliteta obroka. Ako uradite sledeće četiri stvari, sigurno ćete uštedeti na energiji koju trošite prilikom kuvanja.

Uskladite posuđe s jelom koje pripremate

Trebalo bi da uskladite veličinu šerpe, tiganja ili pleha s veličinom vašeg obroka kako biste povećali učinkovitost. Ako pržite jaje u velikom tiganju ili pripremate sva jela zasebno u mikrotalasnoj - trošite mnogo više struje nego što je potrebno.

izglancajte-je-stockphotocookingbrightvegetablesouponthestove1938655003.jpg
Shutterstock 

Međutim, ako treba da napravite samo jedno jelo, pokušajte da koristite mikrotalasnu pećnicu umesto klasične rerne.

Korišćenjem lonca za kuvanje promera od 15 cm na električnoj ploči za kuvanje od 20 cm, gubite do 40 odsto proizvedene toplote. Na ovaj način bacate novac, isto kao što to radite i u slučaju da vam tiganj ili lonac imaju neravno (zaobljeno) dno koje onemogućava ravnomernu raspodelu toplote po dnu lonca.

stockphotowomaninkitchenduringcookingbiscuits361924151.jpg
Shutterstock 

Lonci za kuvanje s bakarnim dnom takođe se zagrevaju brže od drugih, stoga sledeći put kad se odlučite da kupite novo posuđe - razmislite o bakarnoj opciji.

Konačno, koristite staklene ili keramičke posude kad god možete, jer možete da smanjite temperaturu rerne za 25 stepeni bez produžavanja vremena koje je potrebno da pripremite hranu.

Koristite poklopce

Prilikom kuvanja koristite poklopce. To će zadržati toplotu unutar posuđa za kuvanje i omogućiti da se hrana brže skuva, što će rezultirati kraćim vremenom za pripremu i manjom potrošnjom energije. Male promene stvaraju veće razlike.

glancanje-indukcione-ploce-shutterstock-1883354575.jpg
Shutterstock 

Slično tome, nemojte da virite u rernu otvarajući vrata dok se peče hrana. Temperatura padne za 25 stepeni svaki put kad to učinite, pa rerna mora malo više da se potrudi da se vrati na zadatu temperaturu.

Isplanirajte obroke da možete da pečete više jela istovremeno.

Kad god je moguće, u rerni bi odjednom trebalo da pečete više jela. Ili se odlučite za pripremu raznih jela koje ćete napraviti u vatrostalnim posudama i iskoristiti najviše toplote za najmanju cenu.

kuvanje-na-plin-shutterstock-19123543.jpg
Shutterstock 

Pripremite se pre pripreme obroka

Pre nego što uključite blender ili fritezu, proverite da li svi vaši sastojci oprani, naseckani, odvojeni, poslagani - šta god je potrebno za brzi i glatki posao s električnim uređajem. Neka vaši uređaji budu isključeni dok vam ne zatrebaju ili upotrebite produžni kabl kako biste ih isključili.

Odmrzavajte hranu u frižideru nekoliko sati umesto da za to koristite mikrotalasnu pećnicu, a rernu prethodno zagrejte tek kad ste spremni za pečenje kako ne bi bila vruća dok vi još pripremate sve što nameravate da pečete u njoj. Par minuta pre kraja pečenja, slobodno možete da ugasite rernu i ostavite hranu u njoj da se do kraja ispeče, piše Lifehacker.

profimedia0168740520.jpg
Shutterstock 

Uz zatvorena vrata ili poklopac, temperatura bi i dalje trebala da ostane dovoljno visoka da vaša hrana nastavi da se peče do kraja.

Održavajte ringle i rerne čistima

Jako je bitno da metalne ploče iznad plamenika budu čiste jer se tako toplina reflektira prema gore, povećavajući energetsku učinkovitost. Očistite celu rernu i ploču za kuvanje pre pripreme velikih obroka kako biste smanjili nakupljanje i prljavštinu koja bi mogla da smanji njihovu učinkovitost.

Ako imate rerne s pirolizom, stručnjaci savetuju da pirolizu pokrenete nakon pripreme obroka kako ne biste morali dva puta da zagrevate rernu. Tako ćete uštedeti na struji - i novcu.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

00:57
SOLARNI PANELI, INVESTICIJA SA ROKOM TRAJANJA OD 25 GODINA Izvor: Kurir televizija