ZAŠTO U RESTORANIMA NA VRH JELA STAVLJAJU KOMADIĆE PERŠUNA? Ovo su razlozi, a za jedan od njih su "KRIVI" mesari, evo i kako
Osvežavanje daha grickanjem svežeg peršuna seže još u doba starih Rimljana.
Oni su nakon jela znali da grickaju peršun. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima širom sveta.
Drugi razlog je dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svežeg ili pečenog mesa stavljali i peršun kako bi hrana bila primamljivija kupcima.
Kasnije su restorani to počeli da kopiraju. Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun.
Nekim gostima je to smetalo jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je pre toga bila na tuđem tanjiru.
Naravno, treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom obroku je poboljšavanje ukusa hrane, ali u tom slučaju najčešće se nasecka pa se pospe po jelu koje je već na tanjiru.
Zašto je peršun dobar za sveži dah?
U peršunu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One počinju da se razvijaju nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha.
Peršun je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna belog luka ili luka. Osim peršuna, pomažu i sveža menta, bosiljak i ruzmarin.
Još neke prednosti ove biljke:
- deluje kao antioksidans
- pomaže da koža izgleda mlađe
- pročišćava telo od toksina
- otapa višak masnoća u telu
- čisti bubrege
- deluje protivupalno
- jača imunitet
- prepun je vitamina C
- sadrži mnoge minerale
(Kurir.rs)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore