SEZONA PRAZNIKA JE U PUNOM JEKU! Ukusna HRANA biće na svakom ćošku: Evo šta da uradite da vas ne zaboli stomak od prejedanja!
Sezona praznika samo što nije počela, a to znači da ćemo uskoro imati pregrš hrane koju treba da pojedemo. Mnogi se u ovom periodu godine suočavaju sa bolovima u stomaku koji dolaze kao posledica prejedanja.
Ipak, postoji način da se i ovaj problem reši. Prema rečima nutricionista, ako svakog dana jedete jaja, maslinovo ulje i lisnato povrće, poboljšaće rad jetre i pripremiti je za bogatu novogodišnju trpezu. Sručnjaci sa Klinike Mejo tvrde da pre sezone praznika i uobičajenog prejedanja, u ishranu treba da unosite dva jajeta dnevno.
- Imaju holin, koji pomaže regeneraciju jetre. Plus, uključen je u metaboličke procese holesterola i masti. Samim tim, pomaže jetri da se ne optereti - objasnili su dijetolozi.
Većina ljudi izbegava jaja zbog straha od skoka holesterola, ali stručnjaci uveravaju da nema razloga za brigu. Kako postoji "dobar" i "loš" holesterol, ova namirnica pomaže da se izbalansira prvi. Za poboljšanje funkcije jetre pomaže i maslinovo ulje, tako da se preporučuje da se doda jedna kašika u salatu od lisnatog povrća. Ipak, treba povesti računa ako u salati postoje masline, onda je ulje suvišno. Ove tri vrste namirnica sadrže veliku količinu vitamina potrebnih za jetru, napominju nutricionisti.
- Od povrća je vrlo pogodno lisnato povrće, jer ima vitamin K, antioksidanse. Jetra je ta koja kontroliše stvaranje krvnih ugrušaka, a u tome joj pomaže lisnato povrće. Možete uzeti spanać, bilo koje zelje, zelenu salatu - ističu.
Od voća, preporuka je da ishranu obogatite borovnicama.
- Sadrže puno antioksidanata koji regenerišu ćelije jetre i omogućavaju joj da ne stari. Osim toga, borovnice imaju vlakna koja pomažu da se izbace toksini.
Još jedna namirnica koja pomaže telu da se izbori sa prazničnim prejedanjem bez posledica jeste kafa.
(Kurir.rs/Mondo)
Bonus video:
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)