Na svečanoj trpezi za Badnje veče obavezno moraju da se nađu sarme, prebranac i riba.

Naš predlog je da kiseli kupus umesto mlevenim mesom punite nadevom koji će se svideti svima. U pitanju su orasi, losos, pirinač i šargarepa.

Još bolje je što se sarme ne krčkaju na šporetu, nego se peku u rerni i tako postaju još sočnije, a za bolji ukus je zaslužan i aromatični preliv od vode, belog luka i slatke paprike.

orah-shutterstock.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

  • 2 crna luka
  • 2 praziluka
  • 1 šargarepa
  • 100 g pirinča
  • 450 g mlevenih oraha
  • 100 g dimljenog lososa
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 1 kašičica suvog začina
  • 3 čena belog luka
  • kiseli kupus
ribalosos-1.jpg
Profimedia 

Priprema:

  1. Crni luk i praziluk sitno iseckajte, pa propržite na ulju. Kada omekša dodajte i seckanu šargarepu. Posolite. Zatim dodajte i opran pirinač i dobro promešajte.
  2. Nakon par minuta dodajte i mlevene orahe, pa pospite suvim začinom i biberom. Dobro promešajte i sklonite sa šporeta.
  3. Dodajte cepkani losos i opet dobro sjedinite.
  4. Kiseli kupus očistite, operite i držite u mlakoj vodi nekih pola sata, pa punite liske i rolajte.
  5. Ređajte u nauljenu tepsiju i sipajte preliv koje ste napravili tako što ste pomešali mleveni beli luk, vodu i slatku papriku.
  6. Pecite na 200 stepeni oko pola sata.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Bonus video:

00:06
Lepa Brena prava domaćica: Zavija sarme a na glavi vikleri Izvor: Instagram