Vaša Božićna trpeza biće potpuna uz ovu pogaču koja se veoma jednostavno pravi, pa čak i ako ste početnik.

Ne zaboravite da ubacite paricu u svoju česnicu!

Sastojci:

  • 1 kg mekog brašna tip 400
  • 500 ml mlake vode
  • 35 g svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 10 kašika ulja
  • 1 celo jaje

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka
  • 1 kašika ulja
profimedia0118190966.jpg
Profimedia 

Priprema:

  1. Izmrvite kvasac i dodajte šećer. Dodajte malo mlake vode i promešajte. Ostavite da odstoji kratko. U prosejano brašno dodajte so, promešajte, pa dodajte jaje, ulje, kvasac i mlaku vodu. Prvo promešajte varjačom, pa umesite testo. Nauljite testo, pa ga pokrijte providnom folijom i krpom. Ostavite na toplom da se testo podigne. Spremite paricu koju ste očistili.
  2. Premesite testo, pa dodajte paricu i nastavite da mesite. Od testa odvojite jedan deo koji će vam biti potreban za pletenicu i ukrase. To odvojeno testo razivijte oklagijom i isecite 4 trake. Dve trake urolajte i napravite pletenicu. Treću traku samo urolajte i presecite na pola. A četvrtu podelite na pola, pa i te polovine isecite po dužini i urolajte. Od njih napravite slovo S.
  3. Veći deo testa (što služi za pogaču), premesite i uvijte. Nauljite šerpu i pospite brašnom, pa prebacite loptu od testa. Oko testa stavite pletenicu, a preko 2 trake u obliku krsta. U svaku šupljinu stavite slovo S. Pokrijte providnom folijom i krpom i ostavite da odstoji.
  4. Umutite žumance, dodajte mleko i ulje, promešajte, pa premažite česnicu. Zagrejte rernu na 200°C, pa ubacite česnicu i smanjite na 180°C. Pecite nekih 35-40 minuta. Kada budete zadovoljni bojom česnite stavite preko nje pek papir i nastavite

(Kurir.rs/ Stvar ukusa)

Bonus video:

01:43
SLATKA ČESNICA: Vojvođanski božićni kolač od koga će vam poći voda na usta (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija