BOŽIĆNA ČESNICA, ALI SLATKA: Ovako se sprema u Vojvodini sa orasima i medom za sreću i zdravlje, a ukus je fantazija! (RECEPT)
Od davnina je običaj da se na sam dan Božića mesi česnica i to posebna, ona za položajnika i porodicu. Po običaju domaćica ustaje prva i pravi tradicionalni hleb u koji stavlja paricu ili dukat.
Hleb ukućani dele među sobom i položajnikom, a onome kome zapadne novac predviđa se berićetna godina, a mnogima je to omiljena tradicija na Božić jer baš svi žele da nađu paricu. Neki stavljaju dren kao simbol zdravlja, žito za posao...
Česnica se u velikom delu Srbije pravi kao pogače, negde od projnog brašna dok je u Vojvodini običaj malo drugačiji.
Vojvođanske domaćice prave slatku česnicu. Iako je tradicija sa paricom ili dukatom ista, česnica u Vojvodini pravi se od oraha i meda, a postupak je sličan onom koji se izvodi prilikom pravljenja baklave.
Domaćice slatku česnicu premazuju medom, a ovo je jedan od boljih recepata.
Sastojci:
1/2 kg tankih kora
oko 500 g oraha
oko 200 g suvog grožđa
300g otopljenog meda
100 g šećera
150g otopljenog margarina
1 vanilin šećera
Detaljnije o pripremi možete pogledati na snimku iznad.
(Kurir.rs/Bokina kuhinja)
Bonus video:
"SRBIJU I NJEN RAZVOJ NE SMEMO DA ZAUSTAVIMO" Oglasio se Vučić i poslao snažnu poruku: "Daću sve od sebe u naredne dve godine..." (VIDEO)