Od davnina je običaj da se na sam dan Božića mesi česnica i to posebna, ona za položajnika i porodicu. Po običaju domaćica ustaje prva i pravi tradicionalni hleb u koji stavlja paricu ili dukat.

profimedia0118190966.jpg
Profimedia 

Hleb ukućani dele među sobom i položajnikom, a onome kome zapadne novac predviđa se berićetna godina, a mnogima je to omiljena tradicija na Božić jer baš svi žele da nađu paricu. Neki stavljaju dren kao simbol zdravlja, žito za posao...

slatka-2.jpg
Printscreen/Youtube 

Česnica se u velikom delu Srbije pravi kao pogače, negde od projnog brašna dok je u Vojvodini običaj malo drugačiji.

slatka-3.jpg
Printscreen/Youtube 

Vojvođanske domaćice prave slatku česnicu. Iako je tradicija sa paricom ili dukatom ista, česnica u Vojvodini pravi se od oraha i meda, a postupak je sličan onom koji se izvodi prilikom pravljenja baklave.

Domaćice slatku česnicu premazuju medom, a ovo je jedan od boljih recepata.

slatka-6.jpg
Printscreen/Youtube 

Sastojci:

1/2 kg tankih kora

oko 500 g oraha

oko 200 g suvog grožđa

300g otopljenog meda

100 g šećera

150g otopljenog margarina

1 vanilin šećera

Detaljnije o pripremi možete pogledati na snimku iznad.

(Kurir.rs/Bokina kuhinja)

Bonus video:

00:20
SNAJKE DOŠAPTAVALE KULINARSKE TAJNE MARIJI! Trka sa vremenom, SAVRŠEN RECEPT ZA PILETINU! Obrt usledio kada je SIN izašao na scenu Izvor: Kurir televizija