Pihtije su jedno od jela koja su tradicionalno srpska i koji mnogi vole. Običaj je da ih pripremamo na Krstovdan, kada se inače posti, jedemo ih na Bogojavljenje u čast krštenja Isusa Hrista. One su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.

profimedia0219285958.jpg
Profimedia 

Sastojci:

  • 6 litra vode
  • 5 sirovih svinjskih nogica
  • Oko 1 kg suve svinjske butkice
  • 500 g mesa od buta u komadu
  • 4 kafene kašičice soli
  • 2 glavice belog luka


Priprema:

U vodu staviti nogice i so i kuvati oko 4 sata na tihoj vatri. Dodati suvu butkicu i meso od buta (u komadu) i kuvati još 2 sata. U toku kuvanja obavezno skidati penu i masnoću koja se sakupi na površini vode.

profimedia0102752471.jpg
Profimedia 

Nakon 6 sati kuvanja izvaditi iz vode sav sadržaj koji se kuvao. Nogice baciti, a ostalo meso očistiti od kostiju i iscepkati na sitne komade. Komadiće mesa pomešati sa ispasiranim belim lukom.

Poređati tanjire (ili pleh) i u njih sipati proceđenu vodu u kojoj se kuvalo meso i nogice, pa dodati iscepkane komadiće mesa pomešanog sa lukom. Ostaviti u hladnoj prostoriji (ili frižideru) da se pihtije dobro stegnu.

(Kurir.rs/Espreso)

Bonus video:

02:46
DR PERIŠIĆ OTKRIVA: NAJVAŽNIJE JE UŽIVATI U HRANI! Lekar dao recept za dobro zdravlje OVU NAMIRNICU TREBA IZBEGAVATI Izvor: Kurir televizija