Punjeno jelo od svežeg sira ovih dana veoma je popularno, a prema Guglovim trendovima bilo je najtraženije tokom 2022. godine u pretragama. Pravljenje Paneer Pasande zahteva vaše vreme i trud, ali se to i te kako isplati s obzirom na neverovatan ukus koji ima popularno jelo.

paneer-pansada1.jpg
Printscreen 

Sastojci:

  • 250 g sira
  • ½ šolje kukuruznog brašna
  • 5 kašičica indijskih oraščića, natopljenih i grubo zdrobljenih
  • ¼ kašičice belog bibera u prahu
  • 2 kašičice suvog grožđa
  • 2 glavice luka, narezane
  • 8 čenova belog luka
  • manji komad đumbira
  • 2 zelena čilija, seckana
  • 3 paradajza
  • ½ šolje sveže pavlaka za kuvanje
  • 1½ kašičice korijandera u prahu
  • manji komad cimeta
  • 5 karanfilića
  • ¼ ceo crni biber u zrnu
  • 2 veliki crni kardamom
  • 2 komada kardamoma
  • 1 kašičica crvenog čili praha
  • ¼ kašičice kurkume
  • 2 lovorova lista
  • ¾ kašičice soli
  • 1 šolja vode
  • 2 kašičice seckanih listova korijandera za ukrašavanje


Priprema:

  • Odvojite ¼ sira tofu i ostavite po strani.
  • Od ostatka sira izrežite trouglaste komade jednake veličine.
  • Držite se po strani.
  • Zgnječite ¼. sira koji je ostavljen po strani.
  • Dodajte suvo grožđe, ¼ kašičice soli i ½ rendanog đumbira.
  • Dodajte ½ belog bibera u prahu.
  • Dodajte 2 kašičice zdrobljenih indijskih oraščića.
  • Dobro promešati.
  • Sada stavite ovu mešavinu između trouglastih kriški svežeg sira napravljenih ranije.
  • Dodajte kukuruzno brašno u posudu zajedno sa ¼ kašičice soli.
  • Dodajte malo tople vode i napravite gustu pastu, dovoljno gustu da u potpunosti pokrije kriške mladog sira.
  • Ranije napravljene sendviče umočite u testo od kukuruznog brašna i pržite u vrelom ulju dok ne porumene.
  • Iscedite na tanjir obložen papirnim ubrusom ili maramicom.
  • Držite se po strani.


Za sos:

  • Dodajte 2 kašičice vode u preostale 3 kašičice zdrobljenih indijskih oraščića.
  • Držite se po strani.
  • U tiganju zagrejte 2 kašike ulja i plitko propržite kriške luka dok ne porumene.
  • Iscedite na tanjir obložen papirnim ubrusom ili maramicom.
  • Držite po strani i ohladite.
  • Paradajz isecite na četiri četvrtine i plitko ih pržite dok ne omekšaju.
  • Ostavite sa strane da se ohladi.
  • (Plitko prženje luka i paradajza daje jelu jedinstven ukus.)
  • Izmrvite prženi luk, preostali đumbir i beli luk u finu pastu.
  • Odvojeno, sameljite paradajz u finu pastu.
  • Zagrejte 1 kašiku ulja u šerpi.
  • Dodajte lovorov list, crni kardamom, zeleni kardamom, karanfilić, crni biber u zrnu i cimet.
  • Pecite 30 sekundi.
  • Dodajte pastu od luka, đumbira i belog luka i pržite na srednjoj vatri dok ne poprimi zlatno smeđu boju.
  • Zatim dodajte paradajz pastu.
  • Dodajte seckani zeleni čili i kuvajte jedan minut.
  • Dodajte korijander u prahu, kurkumu, crveni čili prah, beli biber u prahu, so.
  • Dovedite do ključanja.
  • Dodajte preostalu pastu od indijskih oraščića i kremu.
  • Dobro promešati.
  • Dodajte 1 šolju vode i kuvajte još 5 minuta na srednjoj vatri.
  • Dodajte pržene kriške mladog sira i proverite da li su dobro prekrivene sosom.
  • Ukrasite seckanim listovima korijandera.


Poslužite toplo.

(Kurir.rs/trpeza.alo.rs)

Bonus video:

02:46
DR PERIŠIĆ OTKRIVA: NAJVAŽNIJE JE UŽIVATI U HRANI! Lekar dao recept za dobro zdravlje OVU NAMIRNICU TREBA IZBEGAVATI Izvor: Kurir televizija