One su ubedljivo jedna od najvoljenijih slatkih poslastica koju gotovo obožavaju svi.

Recept koji je studentkinja u jednom studentskom domu pre skoro pola veka podelila svojim cimerima, uticala je da domaće princes krofne budu najtraženiji kolač i slatkiš ne samo u toj generaciji.

Recept iz mamine kuhinje pomenute studentkinje je recept po kome se one i danas uspešno pripremaju.

Priprema:

U posudu staviti 200 ml vode 100 ml ulja šećer i so u prstohvatu

Kada sve to provri dodati čašu od 2 dl brašna i mešati 3 do 5 minuta da masa bude kompaktna.

Skloniti posudu sa šporeta i smesi dodati 4 jaja, jedno po jedno. Važno je da dobro umutite sa smesom, jedno, zatim drugo, treće i na kraju četvrto jaje.

Kafenom kašičicom koju punite do vrha, pripremljeno testo stavljate u lopticama u podmazan pleh ili na papir za pečenje kojim ste obložili pleh. Otprilike dobijete 23 do 25 loptica.

Princes-krofne peku se u zagrejanoj rerni 25 do 30 minuta na temperaturi od 200 stepeni, i nikako ne otvarajte rernu dok se ne ispeku!

Svaku princes krofnu iseći po sredini rebrastim nožem i puniti nadevom, odnosno kremom.

Krem

Dva pudinga od vanile, plus 3 kašike brašna, 7 kašika šećera i 2 dl vode. Ovu smesu dobro izmutiti i dodati u litar zagrejanog skuvanog mleka i mešati na ringli 10 minuta da zajedno provri i dobije čvrstinu i gustinu. Kada se nakon 15 do 20 minuta smesa malo prohladi napuniti njome princes-krofne koje su još uvek tople posle pečenja.

Odozgo ih možete preliti istopljenom čokoladom ili pošećeriti šečerom u prahu. Princes krofne su posle pola sata spremne za posluženje.

Prijatno!

Kurir.rs/T.S.