Ovaj kolač naše bake su rado pripremale, a kada god bi se našao na dnevnom redu nestajao bi iz pleha i pre nego što bi iko primetio. Ipak, manje domaćica danas zna kako da ga primeni, pa vam recept koji nas vraća u detinjstvo ostavljamo u nastavku.

kolac0102721518.jpg
Jan Hanus / Alamy / Profimedia 

Sastojci za biskivit:

  • 1 jaje
  • 180 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 200 ml mleka
  • 50 g mlevenih oraha
  • 150 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Sastojci za krem:

  • 125 g margarina
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 250 ml mleka
  • 8 kašika šećera
  • 230 g mlevenih oraha

Za dekoraciju:

  • mleveni orah
kolac0309120009.jpg
Dragomir Radovanovic / Panthermedia / Profimedia 

Priprema:

Za kolač s orasima i čokoladom posudu staviti jaje pa dodati šećer, ulje, mleko, vanilin šećer, brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene orahe pa sjediniti mikserom. Tepsiju dimenzija 21 x 24 cm puljiti i posuti s brašnom ili obložiti pek papirom. Pripremljenu smesu za biskvit izliti u tepsiju i lepo rasporedite smesu. Biskvit peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30-35 minuta.

Za kremu u odgovarajuću posudu staviti narezani margarin, iskidanu čokoladu za kuvanje, mleko i šećer. Kuvati na niskoj temperaturi dok se sastojci ne istope. Posudu skloniti s ringle pa dodati mlevene orahe i sve sjediniti u finu, glatku kremu. Vruću kremu preliti preko biskvita i ujednačeno rasporediti. Kolač s orasima i čokoladom treba da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Posuti ga s mlevenim orasima i rezati u željene oblike, štanglice, kocke…

(Kurir.rs/Trpeza.alo.rs)

Bonus video:

02:46
DR PERIŠIĆ OTKRIVA: NAJVAŽNIJE JE UŽIVATI U HRANI! Lekar dao recept za dobro zdravlje OVU NAMIRNICU TREBA IZBEGAVATI Izvor: Kurir televizija