Na svakoj slavi ili proslavi nekog rođendana marinirana jaja odnosno ukuseljena jaja biće potpuni hit, a nije ih teško napraviti.

Takođe, u zapadnim zemljama, pogotovo u severnoj Americi ovakva jaja se često jedu u barovima (nama najpoznatije iz Simpsonovih, kod Moa).

profimedia0528662883.jpg
Oleksandr Prokopenko / Panthermedia / Profimedia 

Savršen odnos kiselog, slatkog i slanog čini ovo predjelo izuzetno ukusnim i pikantnim. Ako želite da probate nešto drugačije onda obavezno izaberite ovaj recept.

Ako želite u teglu sa jajima možete da dodate i seckanu ljutu papriku.

Sastojci

  • 720 ml jabukovog sirćeta
  • 240 ml vode
  • 1 crni luk
  • 1 kašičica soli
  • 65 g šećera
  • 1 lovorov list
  • 3 kašičice začina za konzervisanje
  • 3-4 čena belog luka
  • 12 tvrdo kuvanih jaja
  • malo sveže mirođije

Bilo da želite da iznenadite goste za predjelo, da im servirate kao usputno meze uz piće ili da salatu obogatite ukiseljenim kuvanim jajima...

profimedia0183880151.jpg
j sierpniowka / Panthermedia / Profimedia 

Priprema:

Sipajte sirće i vodu u šerpu, dodajte luk, so, šećer, lovorovo list i začin za konzervisanje. Kada provri ostavite još 5 minuta na niskojte temperaturi. Ohladite. U sterilisanu teglu stavite čen belog luka i nekoliko jaja, na vrh stavite grančicu mirođije, pa sipajte preliv preko. Ponavljajte dok ne napunite sve tegle. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru 3 dana. Ukiseljena jaja izvadite iz frižidera 30 minuta pre služenja.

Saveti plus:

  • Umesto belog sirćeta možete koristiti i jabukovo, za drugačiji ukus.
  • Ako dodate nekoliko kriški cvekle jaja će dobiti prelepu ružičastu boju.
  • Dodajte malo ljute papričice ako volite da jaja dobiju i na ljutini.
  • Nemojte koristiti karanfilić jer će od njega "rasol" dobiti smeđu boju.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Bonus video:

00:26
PROFESIONALNA KUVARICA U EMISIJI "MAJKE I SNAJKE", recept za najlepše POHOVANE PALAČINKE! Raša je ponudio zajedničku saradnju! Izvor: Kurir televizija