Za hladne dane ništa vam neće prijati tako dobro kao pravi bosanski lonac. Ovo je jednostavno jelo, a tako ukusno i okrepljuće za celi organizam da ćete ga rado pripremati.

profimedia0490458608.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci (8 osoba)

  • 1 kg mešanog mesa (junetina, svinjetina, jagnjetina)
  • 2 dl ulja (može i mast ko voli)
  • 1 velika glavica luka
  • 5 češnjeva belog luka
  • 700 g krompira sečenog na krupnije kocke
  • 200 g šargareše krupno sečene na kolutove
  • 100 g zeleni (peršun, paštrnjak, celer) sitno seckano
  • 100 g kupusa grubo sečenog
  • 100 g paprike sveže (žuta, zelena, crvena)
  • 100 g graška
  • 100 g pasulja
  • 100 g bamje (suvu pre prokuvati, a svežu ili smrznutu direktno u lonac)
  • 100 g paradajza
  • 100 g tikvica krupno nasečenih
  • 2 dl vina
  • 1,5 l vruće vode
  • nešto soli i bibera

Priprema:

1. Meso izrezano na kocke propržiti na ulju ili masti, kako ko voli. Izbor mesa je po ukusu i navikama. Bosanski lonac je za sve narode, zato se i zove tako.

2. Na meso dodati luk i jedan i drugi i još kratko pržiti da meso dobije lepu smećkastu boju.

3. U dublji sud (najbolje zemljani lonac, ali može i veća šerpa ili duboka tepsija sa poklopcem) ređati naizmenično meso i povrće.

shutterstock-1332387485.jpg
Foto: Shutterstock

4. Naliti vinom i vodom.

5. Zemljani lonac povezati pergamenom, a ako se radi o drugoj posudi pokriti folijom i staviti na tepsiju radi mogućeg curenja u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, pa pustiti da lagano vri oko 3-4 sata.

6. Povremeno malko protresti sud.

Posluženje:

Tako skuvano jelo zadrži svo bogatstvo ukusa, naročito ako je korišten zemljani lonac. Jelo nakon kuvanja ostavite da odstoji desetak minuta, a zatim sipati u tanjire. Uz ovo jelo prijace domaći hleb i ljute feferone.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Bonus video:

02:46
DR PERIŠIĆ OTKRIVA: NAJVAŽNIJE JE UŽIVATI U HRANI! Lekar dao recept za dobro zdravlje OVU NAMIRNICU TREBA IZBEGAVATI Izvor: Kurir televizija