Na ovim prostorima mnogi vole baklave, a ovog puta je u pitanju recept za posnu varijantu ovog kolača, što je idealno za one koji praktikuju Uskršnji post, ali i za one koje žele nešto malo drugačije.

profimedia0180142757.jpg
Profimedia 

Dakle, ovo je recept za posnu baklavu sa cimetom i orasima, a nađe se i poneki limun.

Sastojci:

  • 500g kora za pitu
  • 200g mlevenih oraha
  • 3-4 kašike suvog grožđa
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • 200g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • sok od 1 limuna (ostavite i koju krišku za dekoraciju)

baklave1.jpg
Printscreen/YouTube/JelaJelena Petrovic 

Priprema:

Pomešati orahe, suvo grožđe i cimet i time posipati svaku drugu koru.

Na kraju, baklavu prekriti sa dve kore, poprskati vodom i staviti u zagrejanu rernu da se ispeče.

Ispečenu baklavu izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

Sirup: Šećer pomešati sa vanilin šećerom, dodati sok od limuna i oko 150ml vode, pa kuvati na tihoj vatri dok se sav šećer ne istopi.

Vrelim sirupom preliti ohlađenu baklavu, posuti je sa malo cimeta i ostaviti je da upije šećerni sirup.

Seći na kocke ili trouglove.

(Kurir.rs/PosnaJela.rs)

Bonus video:

04:14
Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača Izvor: Kurir televizija