Sarme su jedno od najomiljenijih jela na ovom području, mnogi Srbi je obožavaju, a kako je u toku Uskršnji post, eto prilike da napravite posnu sarmu.

Kiseli kupus napunite filom od tunjevine, pirinča i oraha, ali možete da koristite i povrće, suvo voće, ribu... Takođe, posne sarme možete da napravite i od slatkog kupusa, ako želite malo laganije jelo.

profimedia0265963491.jpg
Profimedia 

Sastojci

  • 2 crna luka
  • 1 praziluk
  • 1 šargarepa
  • 200 g pirinča
  • 100 g pečuraka
  • 400 g tunjevine
  • kiseli kupus
  • Za preliv:
  • 1 kašičica slatke paprike
  • 3 čena belog luka
  • voda
profimedia0251254353.jpg
Profimedia 

Priprema:

Crni luk i praziluk sitno iseckajte, pa propržite na ulju. Kada omekša dodajte i seckanu šargarepu, kao i pečurke. Posolite. Zatim dodajte i opran pirinač i dobro promešajte.

Začinite, a onda dodajte proceđenu tunjevinu. Dobro promešajte. Uzmite listove kiselog kupusa koji ste oprali, sipajte nadev, a onda urolajte. Ređajte u nauljenu tepsiju i sipajte preliv koje ste napravili tako što ste pomešali mleveni beli luk, vodu i slatku papriku. Pecite na 200°C oko 30 minuta.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Bonus video:

04:14
Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača Izvor: Kurir televizija