Ako ste od onih koji se pridržavaju Uskršnjeg posta, predlažemo vam da se počastite hrskavom pitom sa zeljem koje se pravi od domaćih kora. Njihova priprema je vrlo jednostavna, a svakako su bolje od kupovnih. Stari i provereni recept iz bakine sveske svakako ne može da omane.

screenshot-6.jpg
Printscreen/šerpica 

Sastojci:

  • 1/2 kg brašna
  • 300 ml tople vode
  • 1 šoljica ulja
  • malo soli
  • 1 margarin
  • 2 veze zelja
  • 2 crna luka

Priprema:

Zelje očistite i kratko blanširajte, pa procedite i iseckajte, a crni luk sitno iseckajte i propržite. Sjedinite zelje i luk. U posudi pomešajte brašno, so, toplu vodu i ulje. Umesite testo, pa pokrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta. Razvucite testo oklagijom, pa ga premažite trećinom margarina i savijte kao knjigu, na pola sa gornje strane, na pola sa donje strane, na pola sa leve strane i na pola sa desne strane. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa razvucite koru i premažite drugom trećinom margarina, pa ponovite postupak savijanja. Ostavite još 15 minuta da odstoji, pa ponovo razvucite testo i premažite poslednjom trećinom margarina. Urolajte testo i isecite na pet delova. Svaki deo razvucite, pa nafilujte i opet urolajte. Ređajte u nauljen pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta.

(Kurir.rs/ Stvar ukusa)

Bonus video:

01:11
Duhovni i telesni pristup Vaskršnjem postu Izvor: Kurir TV