Odlaganje sudova dok su još uvek mokri je velika greška koja može dovesti do razvoja bakterija, ali bolesti koja se prenose hranom.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da 48 miliona ljudi svake godine oboli od bolesti izazvanih hranom, 128.000 završi u bolnici, a 3.000 umre od njih. Bakterije se mogu širiti na bezbroj načina u vašoj kuhinji, a lekari kažu da se opasnost javlja kada se najmanje nadate, piše Best Life.

profimedia0303365438.jpg
Profimedia 

Odlaganje mokrih sudova može dovesti do bakterijske kontaminacije

U industriji usluživanja hrane, slaganje posuđa bez potpunog sušenja poznato je kao 'mokro gnežđenje'. Stručnjaci kažu da ova praksa može biti opasna, jer dugotrajna vlaga podstiče rast bakterija i drugih klica.

"Mnogi se ljudi usresređuju na temeljno pranje posuđa kako bi uklonili vidljive ostatke hrane, ali takođe je važno pažljivo osušiti posuđe kako bi sprečili razvoj bakterija i drugih klica na površinama posuđa", kaže Kali Džonson Arbor doktorka medicine, stručnjak medicinske toksikologije i direktorka u Nacionalnom centru za otrove.

Ona dodaje da "FDA Food Code" zahteva od restorana da suše posuđe, pribor za jelo i drugu opremu za posluživanje hrane na svežem vazduhu umesto da ih suše krpama ili da ih odlažu mokre.

Što duže ostavljate posuđe mokro, ono postaje više kontaminirano

Džonson Arbor napominje da ako koristite sveže oprano posuđe koje nije potpuno osušeno, "rizik od prenosa bolesti verovatno je nizak". Međutim, oprano posuđe koje je ostalo mokro duže vreme može da sadrži opasne količine bakterija.

stockphotocroppedimageofattractiveyoungwomaniswashingdisheswhiledoingcleaningathome772667173.jpg
Shutterstock 

"U jednoj studiji iz 2001. istraživači su merili rast bakterija na prljavim, na svežem vazduhu osušenim i mokrim tanjirima pronađenim u bolničkoj kuhinji. Naučnici su otkrili da su svežem vazduhu osušeni tanjiri imali sličnu količinu bakterija kao i mokro posložni tanjuri u prva 24 sata nakon pranja.

Međutim, 48 sati nakon pranja, mokro posloženi tanjiri imali su značajno više bakterija nego oni koji su osušeni tako što su odloženi da se osuše na vazduhu, što sugeriše da produženo mokro odlganje posuđa može biti faktor rizika za rast i prenos bakterija", objašnjava ona.

Ovo su vrste bakterija koje se obično nalaze na mokrom posuđu

Postoji nekoliko vrsta bakterija koje će verovatno kontaminirati posuđe ako ga ne osušite.

"Posuđe verovatno sadrži klice koje se obično nalaze u rukama i ustima ljudi koji ga koriste. Takve bakterije uključuju Stafilkok i Streptkoka vrste", kaže Džonson-Arbor, dodajući da one mogu da izazovu razne bolesti kod ljudi, uključujući rane, kožu infekcije i sepsu.

profimedia0358060341.jpg
Profimedia 

"Posuđe koje se koristi u bolnicama, staračkim domovima ili drugim medicinskim ustanovama može da sadrži i druge klice, uključujući bakterije koje uzrokuju bolesti ili gljivične vrste kao što je Kandida auris, ako se ne dezinfikuje i ne osuši na odgovarajući način", dodaje ona.

Ovo je najbolji način za sušenje posuđa

Iako sušenje posuđa krpom može brzo da ukloni vlagu, Džonson-Arbor kaže da je najbolji način za sušenje sudova dugo sušenje na vazduhu na rešetki.

profimedia0362012676.jpg
Profimedia 

Prema studiji iz 2013. objavljenoj u International Journal of Environmental Research and Public Health, bolesti koje se prenose hranom, kao što su E. coli i Salmonela, mogu da žive na krpama za posuđe 48 sati ili više.

Istraživački tim primećuje da dok 92 odsto potrošača koristi kuhinjske krpe i sunđere kao deo svoje rutine čišćenja posuđa, samo devet odsto ih menja svakodnevno, brzinom koja bi smanjila bakterijsku kontaminaciju. U međuvremenu, korištenje rešetke pruža sterilnije okruženje za sušenje posuđa, manje sklono kontaminaciji.

(Kurir.rs/Blic Žena)

Bonus video:

02:34
KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem! Izvor: Kurir televizija