Starije generacije se sigurno sećaju mekanog čokoladnog kolača sa džemom, koji je poznat pod imenom medeno srce. Nekada je ovaj kolač bio nezaobilazan kako na svečanoj, tako i na svakodnevnoj trpezi. Pravi se od osnovnih sastojaka, a ovako pripremljen može da se jede i u toku Uskršnjeg posta. Domaći džem mu daje poseban ukus, pogotovo ako dodate i rendanu čokoladu unutra.

profimedia0183296183.jpg
Profimedia 

Sastojci:

  • 2,5 čaše brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kesica cimeta
  • 1,5 čaša kisele vode
  • 1/2 čaše ulja
  • 1 čaša šećera
  • 18 kašika džema

Za glazuru:

  • 200 g posne čokolade
  • 30 ml ulja

Priprema:

U posudi prosejte brašno, kakao i prašak za pecivo i cimet, a u drugoj pomešajte kiselu vodu, šećer i džem (10 kašika). Dobro promešajte, a onda pomešajte obe smese i sjedinite. Na kraju u tu posudu sipajte ulje i promešajte. Pleh dimenzija 33x23 cm obložite pek papirom, pa sipajte pola smese i poravnajte. Pecite na 180°C u zagrejanoj rerni oko 12 minuta ili dok se ne uhvati korica. Za to vreme pomešajte džem sobne temeprature (8 kašika) i 100 g čokolade koju ste izrendali. Premažite biskvite smesom od džema i čokolade. Sipajte preostalu smesu i vratite u rernu još 30 minuta. Čokoladu istopite sa uljem, pa prelijte preko kolača. Ostavite u frižideru da se ohladi.

(Kurir.rs/ Stvar ukusa)

Bonus video:

04:14
Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača Izvor: Kurir televizija