Leskovačka mućkalica sa karabatakom je tradicionalni recept koji je sasvim slučajni nastao na jugu Srbije, a u originalnom receptu se koristi meso sa roštilja i to što više vrsta to bolje.

profimedia0631987130.jpg
Profmedia 

Dobro se začini i krčka u paradajz sosu i sa pečenim paprikama. Leskovačka mućkalica je jelo koje niko ne odbija, a priprema nije nimalo zahtevna. Naš današnji predlog za ručak je da napravite čuveni specijalitet, ali sa karabatakom. Ima manje masnoće, a tečni dim (aromatičan začin) daje poseban šmek. Uživajte!

Sastojci:

  • 960 g karabataka (bez kostiju)
  • 1 kašičica dimljene mlevene paprike
  • 1,5 kašičica tečnog dima
  • oko 30 ml maslinovog ulja
  • 220 g dimljene slanine
  • 4 crna luka
  • 1 glavica belog luka
  • 1 veća crvena ljuta papričica
  • 10 pečenih paprika iz tegle
  • 3 suve paprike
  • 1 konzerva seckanog pelata

Priprema:

Meso isecite na kockice, pa posolite i pobiberite. Ispržite u tiganju na malo ulja, a bilo bi super da imate gril tiganj. Zatim izvadite, pa pospite mlevenom paprikom i poprskajte tečnim dimom i promešajte. Vratite u tiganj na još minut, dva i opet izvadite. U dublju šerpu sipajte seckanu slaninu i malo maslinovog ulja, pa propržite. Zatim je izvadite iz šerpe i propržite sitno seckani crni luk. Kada luk omekša dodajte sitno seckani beli luk, seckanu ljutu papričicu i iseckanu suvu papriku (koju ste prethodno držali u vodi da omekša). Kada sve omekša dodajte i meso, a na kraju i seckanu pečenu papriku i pelat. Sipajte šoljicu vode i ostavite da proključa. Onda poklopite i smanjite temepraturu. Kada skroz omekša gotovo je.

(Kurir.rs/ Stvar ukusa)

Bonus video:

00:27
NEDIMOVIĆ: Srpska piletina posle 30 godina na prostoru EU Izvor: Kurir televizija