Tradicionalna vranjanska pita samsa je jedna od najčuvenijih.

Domaćice iz Vranja od davnina prave samsu, tradiconalnu praznu pitu koja se preliva kiselim mlekom i belim lukom.

3-samsa-copy.jpg
T.s. 

U originalnom receptu razvijaju se domaće kore, ali možete da koristite kupovne, samsa će biti jednako ukusna. Tako je i originalni recept malo korigovan i prilagođen i onima koji nisu tako vešti. Ako želite da napravite samsu koja je mnogo jednostavnija, onda u nastavku teksta pročitajte recept. Ova pita je poznata po aromatičnom prelivu, a toliko je ukusna da ćete tražiti repete.

Sastojci:

  • 500 g kora
  • 300 ml mlake vode
  • 25 g kvasca
  • 125 g masti
  • 7 kašika brašna
  • 1/2 kašičice soli

Za preliv:

  • 200 ml kisele pavlake
  • 200 ml jogurta
  • 3 čena belog luka

Priprema:

U posudi pomešajte mlaku vodu, pa izdrobite kvasac. Zatim dodajte mast koju ste istopili, a onda i brašno. Ako je smesa suviše retka dodajte još malo brašna.

Treba da bude kao za palačinke. Uzmite koru, pa je premažite dobijenom smesom i urolajte. Tako radite sve dok imate kora.

pita2.jpg
Printscreen/Youtube/Aurora recepti 

Možete i da ređate jednu na drugu. Ređajte u nauljenu tepsiju.

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata.

U drugoj posudi pomešajte pavlaku, jogurt i mleveni beli luk, pa 10 minuta pre kraja pečenja prelijte pitu i ostavite da se dopeče.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Bonus video:

01:00
Recept za svinjski paprikaš Izvor: Kurir