Tartar biftek ili "steak tartare" je klasično jelo koje se priprema od sirovog mesa i služi hladno. Ovo jelo nosi različita imena u različitim zemljama, a ima i nekoliko načina pripreme.

shutterstock-2249877469.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Ovaj ukusni namaz služite uz tost i puter.

Sastojci:

  • 800 g goveđeg ili junećeg bifteka
  • 4 žumanceta
  • po 4 kašičice senfa, kapra, tabaska, vorčester sosa i aleve paprike
  • 8 kašičica limunovog soka
  • 4 čena belog luka
  • po 120 g kiselih krastavaca i crvenog luka
  • 8 slanih fileta inćuna
  • 80 g ljutog kečapa
  • 100-150 ml konjaka
  • so
  • biber

Priprema:

File dobro očistite od žilica i dobro ga usitnite. Posle čišcenja trebalo bi da vam je ostalo 720 g mesa.

Pripremite osnovu: žumanca, senf, so, biber i limunov sok promešajte, zatim postepeno dodajte ulje kap po kap. Dobro izmešajte, sosu dodajte seckan beli luk, krastavčice, filete inćuna, luk, kapar i alevu papriku. Sve ponovo promešajte, na kraju dodajte kečap, tabasko i vorčester sos. U to stavite polovinu pripremljenog bifteka. Po potrebi još malo posolite i dobro izmešajte.

shutterstock-482312845.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Mešajte tako da u jednu ruku uzmete kašiku, a u drugu viljušku. Kašikom uzmite malu količinu mesa, a viljuškom gnječite meso jer ćete tako homogenizovati smesu. Dodajte preostalo meso, na isti način izmešajte da se masa ujednači. Po potrebi još začinite.

Na kraju dodajte konjak koji jelu daje posebnu aromu.

(Kurir.rs)

Bonus video:

Kurir TV DA LI STE ČULI ZA JELO NOAZET? Ne propustite recept vrhunskog kuvara Raše danas u 18 časova za čuveni specijalitet