TRADICIONALNA VRANJANSKA SAMSA: Od ove preukusne pite polazi voda na usta, a preliv od BELOG LUKA i PAVLAKE daje dodatan šmek
Samsa je tradicionalna pita vranjskog kraja, sprema se gotovo u svakoj kući i to samo u Vranju i okolini. Svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.
U Vranju se tradicionalno, još od perioda kada je bilo pod Turcima, priprema samsa - prazna pita, prelivena kiselim mlekom i belim lukom. Danas domaće polako zamenjuju gotove kore, a retke su mlade domaćice koje je same mese.
Potrebno je:
- Pakovanje tankih kora za baklavu
- 2 gr sira mekšeg
- ulje, može mast
Preliv:
- 300 gr kiselog mleka
- 100 ml jogurta
- 3 čena belog luka izgnječenog
Priprema:
Tanku prvu koru premazati uljem, dodati drugu pa i nju premazati, a u dnu staviti izmešan mekši sir i rasoirediti po ivci. Uviti u cigaret rolnicu i saviti je u krug. Na sredinu podmazanog pleha, sastaviti do kraja s tim što se nastavlja u krug dok se ne popuni tepsija. Premazati uljem i iseći po želji. Peći na 200 stepeni C 30 minut.
Umutiti u činiju kiselo mleko i jogurt sa belim lukom pa izvaditi tepsiju iz rerne. Preliti pečenu pitu i vratiti u rernu još par minuta da lepo upije. Izvaditi iz rerne, pokriti krpom i prohlađenu seći.
Postoji još jedan lep recept za ovu pitu:
- 3 jaja
- 300 ml jogurta
- 100 ml ulja
- tanke kore
- 150 gr sira
- Preliti istim sastavom kao i gornju pitu
Priprema:
Umutiti jaja, ulje i jogurt i time mazati 3 kore i stavljati jednu preko druge. Na treću koru staviti sir razbacati po celoj kori. Peći na 200 stepeni C 30 minuta i posle isto preliti.
(Kurir.rs/Srbija Danas)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore