Samsa je tradicionalna pita vranjskog kraja, sprema se gotovo u svakoj kući i to samo u Vranju i okolini. Svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.

U Vranju se tradicionalno, još od perioda kada je bilo pod Turcima, priprema samsa - prazna pita, prelivena kiselim mlekom i belim lukom. Danas domaće polako zamenjuju gotove kore, a retke su mlade domaćice koje je same mese.

Potrebno je:

  • Pakovanje tankih kora za baklavu
  • 2 gr sira mekšeg
  • ulje, može mast
pita2.jpg
Foto: Printscreen/Youtube/Aurora recepti

Preliv:

  • 300 gr kiselog mleka
  • 100 ml jogurta
  • 3 čena belog luka izgnječenog

Priprema:

Tanku prvu koru premazati uljem, dodati drugu pa i nju premazati, a u dnu staviti izmešan mekši sir i rasoirediti po ivci. Uviti u cigaret rolnicu i saviti je u krug. Na sredinu podmazanog pleha, sastaviti do kraja s tim što se nastavlja u krug dok se ne popuni tepsija. Premazati uljem i iseći po želji. Peći na 200 stepeni C 30 minut.

Umutiti u činiju kiselo mleko i jogurt sa belim lukom pa izvaditi tepsiju iz rerne. Preliti pečenu pitu i vratiti u rernu još par minuta da lepo upije. Izvaditi iz rerne, pokriti krpom i prohlađenu seći.

Postoji još jedan lep recept za ovu pitu:

  • 3 jaja
  • 300 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • tanke kore
  • 150 gr sira
  • Preliti istim sastavom kao i gornju pitu

Priprema:

Umutiti jaja, ulje i jogurt i time mazati 3 kore i stavljati jednu preko druge. Na treću koru staviti sir razbacati po celoj kori. Peći na 200 stepeni C 30 minuta i posle isto preliti.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

Bonus video:

12:11
Mića je Titov kuvar koji je napravio Karađorđevu šniclu Izvor: Kurir televizija