Lubenica je sjajna za letnje dane i rashlađivanje, ali od njene kore se može napraviti slatko izuzetnog ukusa.

Sastojci:

3 kg kore lubenica

3 kg šećera

1 l vode za špinovanje

1 limun

2-3 lista rozetle

Priprema:

Lubenicu lepo oprati pa je oljuštiti.

Lubenicu zatim iseći na kriške, pa sredinu odstraniti da ostane samo kora (sa vrlo malo sredine). Kore iseći na sitne kockice.

U veliku šerpu sipati vodu i sačekati da provri. Kad provri, ubaciti kockice. Čim voda opet provri (par minuta), skloniti sa vatre i procediti (neka kockice ostanu u đerđivu). Šerpu vratiti na šporet i opet sipati vrelu vodu, sačekati da provri, pa opet ubaciti kockice. Postupak ponoviti ukupno 9 puta.

Nakon što u 9 voda skuvate kockice lubenice i ostavite ih sa strane, u šerpu ulijte litar vode i postepeno dodajte šećer neprestano mešajući (na ovaj način će se šećer lepo rastopiti, bez grudvica). Kada provri, ostavite da se špinuje oko 30 minuta. Nakon toga dodajte kockice i neka se kuva oko sat vremena. Na pola kuvanja dodajte limun isečen na kolutiće i rozetlu. Kada se slatko potpuno ohladi, sipati u tegle.

SAVET

Na kilogram kore lubenice se stavlja kilogram šećera, a na kilogram šećera oko 350ml vode za špinovanje. Postupak kuvanja kore lubenice će teći mnogo brže ukoliko u rezervi uvek imate vrelu vodu (iz bojlera ili iz lonca sa druge ringle). Tokom kuvanja za svaku promenjenu vodu odvojite čačkalicu ili pišite recke, da ne zaboravite.

Dok se slatko kuva, povremeno proverite gustinu. Od ove mere ispadnu 4 tegle. Slatko je vrlo ukusno.

(Kurir.rs/Recepti.com)

Bonus video:

01:00
RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha Izvor: Kurir televizija