Japanski specijalitet piman nikuzume će vas sigurno oduševiti. Priprema se veoma brzo i jednostavno, a reč je o njihovoj verziji punjenih paprika. Ipak, one se prže, a ne peku i prelivaju se posebnim sosem koji im daje neobičan šmek. Paprike koje se za ovo jelo koriste u Japanu nazivaju se piman, pa otud i naziv samog specijaliteta.

Ako ne možete da nabavite ove paprike, sigurni smo da će i babure poslužiti i da vredi isprobati ovaj način pripreme punjenih paprika. Osim toga, svi sastojci su jednostavni i lako dostupni, a mnogi kuvari paprike posipaju brašnom pre punjenja kako bi smesa ostala na svom mestu.

Sastojci:

8 -10 malih, zelenih paprika, prepolovljenih po dužini

300 grama mlevenog mesa (meso možete prethodno kratko izdinstati, kako biste bili sigurni da je dovoljno prženo)

1⁄2 glavice crnog luka, sitno iseckanog

1 jaje, umućeno

1⁄4 šolja prezli

so i biber po ukusu

1 kašika ulja

Za preliv:

3 kašike kečapa

3 kašike vorčester sosa (može da se kupi u bolje opremljenim prodavnicama)

japanske-pujene-paprike.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

U veću činiju stavite meso, iseckan crni luk, prezle, so, biber i umućeno jaje, pa smesu umesite rukom.

Paprike punite smesom od mesa.

Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Paprike stavljajte tako da punjenjem budu okrenute ka dole, poklopite i pržite nekoliko minuta na srednje niskoj temperaturi. Okrenite paprike, pa ponovo poklopite tiganj i pržite ih još nekoliko minuta dok ne budu gotove.

Izvadite paprike i poređajte ih na tanjir, a potom ih prelijte prelivom od kečapa i vorčester sosa. Preliv se pravi tako što ćete na laganoj vatri kratko i brzo promešati kečap i vorčester sos.

Služite uz pirinač.

(Kurir.rs/Blic žena)

Bonus video:

01:50
MIRKA VASILJEVIĆ PRAVILA PASULJ, SARMU I PUNJENE PAPRIKE USRED FRANCUSKE! Tradicionalna kuhinja, OVO je zlatno pravilo u kući! [unpublished] Izvor: Kurir televizija