Markiza je jedna od najpopularnijih srpskih torti, a njena priprema je zaista jednostavna. Osnovni sastojci su piškote i čokoladni fil, a sve je spremno za manje od pola sata. Predlažemo vam da napravite i letnju verziju čuvene markiza torte, koja je lagana i osvežavajuća, a pravi se od sezonskog voća, kao što su maline.

Sastojci:

  • 400 g piškota
  • 200 ml mleka
profimedia0228463109.jpg
Foto: Profimedia

Za fil:

  • 300 g krem sira
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 500 ml slatke pavlake
  • 250 g malina (može i jagoda)
  • 30 g šećera
  • 1 kašika vode

Priprema:

Umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodajte u umućeni krem sir i sjedinite mikserom. Piškote umočite u mleko, pa poređajte po dnu okruglog kalupa, kao i po ivicama. Maline sipajte u šerpu sa šećerom i vodom i kuvajte dok smesa ne krene da ključa, uz neprestano mešanje. Sipajte maline u fil i promešajte. Pola fila sipajte u kalup, pa poređajte piškote umočene u mleko, a zatim sipajte još jedan red fila. Ukrasite jagodama ili malinama i stavite u frižider sa sat vremena.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Bonus video:

03:19
IMA LI SPASA ZA MALINE I DRUGE USEVE? Dr Jeremić o važnosti pravilnih AGROTEHNIČKIH MERA: Ovo nam je POSEBAN IZAZOV Izvor: Kurir TV