ODLIČAN RECEPT NAŠIH BAKA ZA SLATKO OD ŠLJIVA: Možda se kuva malo duže nego što ste navikli, ali ukus mu je bogovski!
Prava domaća poslastica, po receptu naših baka, pravi se jednostavno ali je potrebno odvojiti malo vremena za njenu pripremu.
Slatko od šljiva je poslastica koja se pravi krajem leta, a u kojoj se uživa tokom cele godine.
Mirisno slatko, sa dodatom šipkom od vanile, pravile su naše bake. Slatko mnoge podseća na detinjstvo, ali asocira i na srpsku gostoljubivost. U našim krajevima gostima se uvek prvo služe slatko i voda.
Ovo je najbolji recept za slatko od očišćenih, celih šljiva:
Sastojci:
1 kilogram očišćenih šljiva
1 kilogram šećera
1 veći limun
1 štapić vanile ili 2 kesice vanilin šećera
1 kašičica limuntusa
15 grama sode bikarbone
Priprema:
Oljuštite šljive i izvadite im koštice
2 kašičice sode bikarbone rastvorite u 1.5 litar vode i u ovaj rastvor spuštajte šljive
U rastvoru šljive treba da odstoje najmanje 15 minuta, a najviše pola sata
Stavite šećer i šerpu, nalijte sa 2 čaše vode da ogrezne i kuvajte šećer da vri
Kad provri sirup stavite limun isečen na kolutove, pa ga izvadite pre spuštanja šljiva
Spustite šljive u šerpu i kuvajte slatko bez mešanja, samo skidajte penu s vremena na vreme
Slatko se kuva oko 20 minuta do pola sata. Proverite da li je kuvano tako što ćete kašikom zahvatiti slatko iz šerpe. Ako sa kašike padaju dve tri kapi, znači da je slatko dovoljno zgusnuto i da je kuvano.
Limun vratite u šerpu pred kraj kuvanja. Dodajte vanilu i lmuntus.
Sklonite šerpu sa vatre, pokrijte je mokrom krpom. Neka ostane da se hladi do sutradan.
Kada se ohladi, spijate slatko u tegle.
(Kurir.rs/Informer)
Bonus video:
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)