Ratluk je starinska poslastica koja se topi se u ustima, a najbolje ide uz kafu. Ova orijentalna poslastica stigla nam je iz Turske, još u 15. veku, a u prevodu na srpski rahat lokum znači "zadovoljstvo za grlo". Danas, iako se ne služi toliko često, retko ko može da mu odoli. Ratluk ima mnoštvo različitih ukusa - pravi se sa ružom, kokosom, bademima, pistaćima, orasima.

ratluk.jpg
Profimedia 

Sastojci:

  • 380 ml vode
  • 300g šećera
  • 250 ml soka od pomorandže
  • 140 grama kukuruznog skroba
  • 3 kašike soka od limuna
  • za posipanje 3 kašike kukuruznog skroba i 1 kašika šećera.
ratluk.jpg
Profimedia 

Priprema:

  1. Pomešajte vodu, sok od pomorandže i šećer pa im dodajte i kukuruzni skrob.
  2. Sve to stavite na ringlu i neprestano mešajte dok se sve ne zgusne kao puding.
  3. Masu skinite sa ringle pa joj dodajte 3 kašike soka od limuna pa sve još dobro izmešajte.
  4. Pustite da se ohladi, a onda masu isecite na kocke.
  5. Uživajte!

(Kurir.rs/Informer)