Čuveni baba Radin recept za brzi džem od kajsija: Deca ga više vole od kremića, širi se po celom Balkanu
U avgustu je pravo vreme da napravite džem od kajsija i nemojte misliti da su vam za to potrebni šporet na drva i kuća s dvorištem - jer nisu. Savršeni džem možete napraviti u svom stanu, brzo i lako, a mi vam predstavljamo recept koji je osvojio nepca celog Balkana, a koji dolazi od jedne bake iz Srbije.
Recept koji se sad već godinama prenosi s kolena na koleno otkrila nam je jedna baba Rada iz Vojvodine. Ona kaže da je ovaj izuzetno ukusni džem od kajsija prvo pravila unucima, a onda je tegle slala rodbini od Srbije preko Crne Gore do Bosne i Hercegovine. I svi su uvek želeli teglu više - bilo da im se jedu krofne, kolači, palačinke ili bi da ga samo mažu na hleb. Kako kaže, tajna je u tome što kajsije ostanu gotovo cele!
Ovo su sastojci potrebni za džem:
- Zrele kajsije
- Šećer
- Vinobran
- Tegle
- Celofan
- Ubrusi - nebeljeni
Kako kaže ova vrsna domaćica, ranije je kupovala bilo koje bele ubruse, a sada samo nebeljene od 100 odsto celuloze - jer su bezbedni u kuhinji!
Zrele kajsije je potrebno oprati i očistiti, ako kupujete žute kajsije, onda će džem biti malo kiselkast. Ako birate kajsije koje su prošarane ružičastom bojom, taj džem će biti slađi - jer su te voćke slađe i "mesnatije". Obe opcije su svakako veoma ukusne.
Ako ima neka fleka na kajsijama, potrebno ju je skinuti. Na jedan kilogram očišćenih kajsija treba staviti 450 grama šećera.
"Ja uvek u šerpi kuvam meru od 5 kilograma, nikad ne stavljam više u turi", kaže ova domaćica.
Kako objašnjava, nije potrebno staviti više šećera, jer je i ovako džem sladak, a što manje šećera - to bolje i zdravije po nas.
Voće ne kuvate na najjačoj temperaturi, ali ni na najslabijoj, već procenite neku srednju jačinu - treba da počne da ključa. Čim provri voće izmešano sa šećerom, dodajte malo vinobrana (otprilike pola kesice na ovu količinu) i kuvajte pola sata, mešajući sve vreme, bez prekida. Potom šerpu skinite sa ringle i šporeta i mešajte još pola sata na hladnoj odnosno neugrejanoj podlozi.
Takođe, potrebno je pripremiti tegle. Kad ih operete, posušite ih nebeljenim (braon) ubrusima (da ne ostanu dlačice ili miris krpe). Ti nebeljeni ubrusi koje smete koristiti u kuhinji su braonkaste, prirodne boje celuloze, nema na njima nikakve hemije koja bi mogla da bude opasna po zdravlje. Njih možete kupiti u svakoj bolje opremljenoj radnji, prepoznaćete ih jer su Perfeksovi, a na pakovanju piše da su od 100 odsto celuloze. Kada ste ubrusima posušili tegle, ugrejte ih u rerni. Kad se uverite da su tegle tople, pažljivo vruć džem sipajte u vruće tegle. Vodite računa da ne lupnete jednu teglu od drugu, jer se u ovom stanju lakše mogu razbiti. Zatim sve vratite u rernu. Kad se tegle ohlade, iseckan celofan u veličini malo većoj od kruga tegle umočite u vruću vodu, stavite preko otvora tegle i onda preko toga zatvarač tj.poklopac dobro zategnite.
"Ko ima dobar podrum i kuću, taj ne mora da stavlja vinobran, jer se i bez njega napravi dobra pasterizacija. Ali ja sam u stanu gde je toplo i onda dodam njega malo za svaki slučaj, da ne prokisne džem", kaže ova domaćica.
Kad ste tegle zatvorili, onda ih posložite u špajzu i neka tu čekaju kad će biti oprobane. Kad jednom otvorite teglu, stavite je u frižider dok je ne ispraznite. A ako deci pravite krofne punjene ovim džemom, obavezno ih stavite na nebeljeni ubrus!
Prijatno!
Promo
PONOSAN SAM NA SRBIJU KOJU NIKO NE MOŽE DA ZAUSTAVI: Vučić se oglasio iz Zemun Polja - Dve firme htele da odustanu od radova zbog hajke, ali sam ih vratio!