Prema nekim teorijama zabaione je nastao davnih dana na Siciliji, a drugi pak tvrde kako realniji scenario uključuje monaha San Paskvalea iz Torina, koji je u 16. veku opojni krem „prepisivao“ kao recept protiv umora kada bi se žene žalile na bezvoljne muževe, piše Pun kufer.

shutterstock-2150696423-copy.jpg
Shutterstock 

Sastojci:

  • 3 žumanca
  • 3 kašičice šećera
  • vino po izboru: marsala, muskat ili porto

Priprema:

Odvojite žumanca i stavite ih u posudu u kojoj možete da ih kuvati na pari. Sačuvajte ljusku jaja jer će vam trebati da izmerite količinu vina za recept.

U polovinu slomljene ljuske jajeta do polovine sipajte vino pa ga dodajte žumancima. Dodajte i šećer. Umutite sastojke dok se dobro ne sjedine pa ih stavite da se kuvaju na pari.

shutterstock-1670969014-copy.jpg
Shutterstock 

Žumanca zagrevajte postepeno da se ne bi zgrudvala. Lagano mešajte na pari dok ne dobijete gust i gladak krem. Trebaće vam od pet do 10 minuta.

Ako krem želite da poslužite hladan, posudu sa zabaioneom stavite u veću posudu koju napunite ledom i hladnom vodom, pa mešajte dok se ne ohladi. Prema želji ukrasite voćem.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Bonus video:

03:51
Aleksa Avramović zna recept za Kinu Izvor: Kurir/Dado Đilas